Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan)

Vrouwen van Suriname – Oema foe Sranan

At van Praag / NL, 1978 / 56 min.

In de jaren rond 1975 filmde regisseur At van Praag vier krachtige Surinaamse vrouwen; via hun verhalen ontvouwt zich een geschiedenis van kolonialisme en van racisme en sociale achterstelling. Oema foe Sranan werd gerestaureerd door Eye in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

poster Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan)

Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het sranan tongo en laat zien hoe Suriname ervoor stond in de jaren rond de onafhankelijkheid.

Regisseur At van Praag koos vier strijdbare vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die vertellen hoe ze het hoofd boven water houden in barre omstandigheden. Ze hebben kinderrijke gezinnen te voeden; de mannen werken in de stad en verdienen een karig loon – van de beloofde welvaartstijging is weinig te merken.

Naar Nederland

Net als in de jaren voor de Srefidensi (onafhankelijkheid) worden Suriname’s rijkdommen (bauxiet, goud, olie) gewonnen en geëxploiteerd door de grote Nederlandse en Amerikaanse bedrijven, de bevolking deelt niet in de opbrengsten.

De slechte economische situatie en de corruptie in regeringskringen leiden ertoe dat veel Surinamers naar Nederland trekken. Daar krijgen ze te maken met discriminatie, racisme en werkloosheid. Sonja vertelt over jonge Surinamers die leegstaande flats in de Bijlmermeer kraken, om de beroerde en dure huisvesting (pensions) te ontvluchten. “Toch hebben we, nadat we ons verenigd hadden, ons doel bereikt. Negentig van de eerste krakers kregen een woonvergunning.”

Oema foe Sranan was een politieke film: een teken van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders die een collectieve boodschap overbrachten over de sociaal-politieke situatie van Suriname en de Surinaamse gemeenschap in Nederland. De documentaire werd geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON, de Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland.

Restauratie

De documentaire is heel lang niet te zien geweest in de filmtheaters, maar mag zich verheugen in grote belangstelling bij nieuwe generaties. Daarom besloten Eye en het IISG in 2021 tot restauratie. De hiervoor in het leven geroepen projectgroep bestond uit ex-LOSON-leden Henk Lalji, Nadia Tilon, Juanita Lalji en Ditter Blom, nieuwe filmmakers Kiki Ho, Ananta Khemradj en Luna Hupperetz, en Floris Paalman, UvA Coördinator MA Preservation & Presentation of the Moving Image.

Voorfilm

Tegelijk met de restauratie is Strijd op 16mm gedraaid, een korte documentaire over de totstandkoming en vertoning van At van Praags activistische film. Strijd op 16mm is als voorfilm te zien bij Oema foe Sranan.

Cineclub Vrijheidsfilms

Cineclub Vrijheidsfilms, een collectief van filmmakers, programmeurs en activisten, bestond tussen 1966 en 1986. Oprichter en inspirator was de regisseur van Oema foe Sranan, At van Praag (1940 - 1986). Van Praag zag, geïnspireerd door de alternatieve politieke burgerbewegingen in Zuid-Amerika, film als wapen in de strijd van de linkse beweging; de door Cineclub georganiseerde avonden moesten bijdragen tot politiek bewustzijn en emancipatie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

At van Praag

Productiejaar

1978

Productieland(en)

NL

Originele titel

Vrouwen van Suriname – Oema foe Sranan

Lengte

56 min.

Taal

Sranan Tongo

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Meet the Archive 2022

Ontdek verborgen schatten uit de Eye-collectie. Een keer per jaar presenteren de collectiespecialisten van Eye nieuwe aanwinsten, bijzondere vondsten en restauratieprojecten. Tijdens dit kijkje achter de schermen toont Eye de enorme rijkdom van de collectie. De toegang voor het programma overdag is gratis.

Lees meer
campagnebeeld Meet the Archive 2022
still Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan)
still Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan)
still Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan)

Oema foe Sranan

Meer weten over de restoratie van Vrouwen van Suriname en Strijd op 16mm?

Bezoek oemafoesranan.org
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op