Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Wan Pipel (Pim de la Parra, SR 1976)

Wan pipel

Pim de la Parra / NL, SR, 1976 / 110 min.

Elk jaar wordt Wan pipel rond Onafhankelijkheidsdag (25 november) uitgezonden op de Surinaamse televisie. Eye vertoont de gerestaureerde film op het grote doek. Pim de la Parra's klassieker toont de gespannen verhouding tussen jonge Surinaamse idealisten en het voormalig moederland. 

poster Wan Pipel (Pim de la Parra, SR 1976)

Pim de la Parra's vertelling over de student Roy Ferrol die terugkeert naar Paramaribo, geldt als 'de eerste Surinaamse speelfilm'. Met Wan Pipel sneed regisseur De la Parra destijds beladen thema's aan; kiest Roy (Borger Breeveld), een economiestudent, voor zijn witte Nederlandse vriendin Karina (Van Ammelrooy) of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia (Diana Gangaram Panday) om Suriname te helpen opbouwen? Roy raakt gevangen tussen twee werelden als hij naar zijn geboortestad terugkeert om zijn stervende moeder te zien.

Spanningen

Als een van de weinige filmmakers in Nederland toonde de in Paramaribo geboren De la Parra interesse in de net zelfstandig geworden voormalige kolonie; hij liet onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname, tegen de achtergrond van een herkenbare liefdesgeschiedenis – ook nu nog geldt de film als richtingwijzer voor wie iets van Suriname wil begrijpen. Maar de film leverde en levert ook nog altijd verhitte discussies op over de portrettering van de verschillende etniciteiten.

De la Parra’s engagement met zijn vaderland verflauwde niet; in 2005 was hij de drijvende kracht achter de oprichting van de Surinaamse Film Academie in Paramaribo. Wan pipel werd door Eye digitaal gerestaureerd, als onderdeel van het Beelden voor de Toekomst-erfgoedproject.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Pim de la Parra

Productiejaar

1976

Productieland(en)

NL, SR

Originele titel

Wan pipel

Lengte

110 min.

Taal

Dutch, Hindi

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Wan Pipel (Pim de la Parra, SR 1976)
still Wan Pipel (Pim de la Parra, SR 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op