Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Remendo (Roger Gomes Ghil, 2023)

Waves: Black Atlantic Shorts

Waves: Black Atlantic Shorts

Vier korte films waarin hedendaagse filmmakers uit de Black Atlantic diaspora centraal staan. Via de Kaapverdische eilanden reizen we richting Cuba en de VS, om te eindigen in Brazilië. Met Q&A met multidisciplinair kunstenaar Ethel Tawe.

poster Programmeurs van de Toekomst 2023

De reis begint op de Kaapverdische eilanden met Ulime (2010) van Tambla Almeida. Daarna zweven we richting Cuba, voor de spirituele kennis van Pattaki (2019) van Everlane Moraes, en naar de Verenigde Staten voor de absurdistische en macabere lessen van Everybody Dies! door Nuotama Bodomo. Uiteindelijk stranden we bij de razendsnelle en weerbarstige Braziliaanse korte film Remendo (2023), van Roger Ghil. Deze filmvertoning eindigt met een discussie samen met multidisciplinair kunstenaar Ethel Tawe.

Programmeurs van de Toekomst

Waves is onderdeel van het programma Black Atlantic Visions, samengesteld door Programmeur van de Toekomst Janilda Bartolomeu. Black Atlantic Visions is een genuanceerd en prikkelend programma met cinema uit de Afro-diaspora. Bartolomeu vond een aantal verborgen juweeltjes die laten zien hoe de huidige golf van Zwarte filmmakers ingaan tegen de enkelvoudige realiteit en de 'juiste manier van kijken', opgedrongen door koloniale machten.

Eerste lichting

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye. Ze behoren tot de eerste lichting van een traineeship voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye.

Programma

 • Ulime (Tambla Almeida, CV 2010)

  Gevangen in een cyclus van koloniale uitbuiting, trotseert de vergeten held Blimundo het uitgeputte landschap van zijn eiland en vindt een manier om zichzelf uit zijn isolement te bevrijden.

 • still Pattaki (Everlane Moraes, 2019)

  Pattaki (Everlane Moraes, CU 2019)

  Gehuld in maanlicht en opgesloten door waterschaarste, worden de inwoners gehypnotiseerd door Yemaya, godin van de zee. Gebaseerd op een mythisch verhaal en kleine portretten in Havana.

 • Everybody Dies! (Nuotama Bodomo, US 2016)

  In een openbare tv-show vertelt ripa (Magere Hein) zwarte kinderen over de dag waarop ze zullen sterven.

 • still Remendo (Roger Gomes Ghil, 2023)

  Remendo (Roger Gomes Ghil, BR 2023)

  Zé draagt een last. Waarom blijf je al die dingen repareren terwijl ze het niet meer waard zijn? Na afloop Q&A met Roger Gomes Ghil en multidisciplinair kunstenaar Ethel Ruth Tawe wiens werk te zien is bij de Black Atlantic Visions expositie in MACA.

Lees Janilda Bartolomeu's essay over het programma Black Atlantic Visions in het online magazine.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

104 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Programmeurs van de toekomst

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Programmeurs Janilda Bartolomeu, Korée Wilrycx en Kseniia Bespalova behoren tot de eerste lichting van een talentontwikkelingsprogramma voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye. Met cinema uit de Afro-diaspora die tegen de enkelvoudige realiteit ingaan, vrouwelijke kunstenaars over mannelijkheid en alternatieve visuele geografieën van de voormalige Sovjet-Unie.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst
still Remendo (Roger Gomes Ghil, 2023)
still Pattaki (Everlane Moraes, 2019)
Atlantique eye filmmuseum 1

Eye Film Player

De Programmeurs van de Toekomst presenteren elk een aanvullend programma op Eye Film Player. Vanaf 7 juli zijn er elke week nieuwe titels beschikbaar om thuis te bekijken. De films die Janilda Bartolomeu selecteerde zijn vanaf 14 juli te zien.

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op