Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still West Indies (Med Hondo, DZ/MR/FR 1979)

West Indies

Med Hondo / DZ, MR, FR, 1979 / 110 min.

Deze politieke musical vertelt via liederen en balletten het verhaal van de mensen van de Antillen, van de 17e eeuw tot heden. De krachtige film speelt zich af op slechts één set: een gigantisch slavenschip dat de driehoeksverhouding tussen Afrika, Europa en het Caribisch gebied symboliseert.

poster Programmeurs van de Toekomst 2023

West Indies springt vernuftig door de tijd om de parallellen tussen slavernij en hedendaagse migratie te illustreren. Tegenwoordig leidt een andere 'handel' in de tegenovergestelde richting van Europa.

De film begint met Jean Aubert die suikerteelt introduceert in de Franse Antillen. Vervolgens worden verhalen verteld over slavenhandel tussen West-Indië, Afrika, Europa en Amerika. West Indies is zo een pamflet tegen de Franse kolonisatie in West-Indië en Afrika, een thema dat de in Mauritanië geboren Franse regisseur Med Hondo vaker heeft aangesneden.

Hondo nam zijn film op in de in onbruik geraakte Citroën-fabrieken aan de Quai de Javel in Parijs, een sterk symbool van de uitbuiting van meerdere generaties arbeiders. West Indies heeft zo een krachtige theatrale setting, bestaande uit opeenvolgende tableaus, met de Creoolse taal als essentieel onderdeel. Die brechtiaanse afstand geeft de film zijn kracht.

Programmeurs van de Toekomst

West Indies is onderdeel van het programma Black Atlantic Visions, samengesteld door Programmeur van de Toekomst Janilda Bartolomeu. Black Atlantic Vision is een genuanceerd en prikkelend programma met cinema uit de Afro-diaspora. Bartolomeu vond een aantal verborgen juweeltjes die laten zien hoe de huidige golf van Zwarte filmmakers ingaan tegen de enkelvoudige realiteit en de 'juiste manier van kijken', opgedrongen door koloniale machten.

Eerste lichting

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye. Ze behoren tot de eerste lichting van een traineeship voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye.

Details

Regisseur

Med Hondo

Productiejaar

1979

Productieland(en)

DZ, MR, FR

Originele titel

West Indies ou les Nègres marrons de la liberté

Lengte

110 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Programmeurs van de Toekomst 2023

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Programmeurs Janilda Bartolomeu, Korée Wilrycx en Kseniia Bespalova behoren tot de eerste lichting van een talentontwikkelingsprogramma voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye. Met cinema uit de Afro-diaspora die tegen de enkelvoudige realiteit ingaan, vrouwelijke kunstenaars over mannelijkheid en alternatieve visuele geografieën van de voormalige Sovjet-Unie.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst 2023
still West Indies (Med Hondo, DZ/MR/FR 1979)
still West Indies (Med Hondo, DZ/MR/FR 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op