Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Devils (Ken Russell, GB 1971)

Witch Night

Koolhoven & Simons: Witch Night

Voor heks worden uitgemaakt of bezeten zijn van de duivel: in de 17e eeuw had je nog geen sociale media, maar kon je evengoed slachtoffer worden van massahysterie, bewijst Ken Russells zelden vertoonde meesterwerk The Devils.

poster The Devils (Ken Russell, GB 1971)
De ene leefde zeven jaar vrijwillig samen met de duivel, de ander zou behekst zijn geweest door een liederlijke priester. In Jos Stellings Mariken van Nieumeghen en Ken Russells The Devils moet iemand de zondebok zijn, en dat blijft niet zonder gevolgen.

Koolhoven & Simons nemen je mee naar de middeleeuwen en de 17e eeuw, toen de Kerk met harde hand regeerde en het volk sidderde voor de duivel, de heks en de kardinaal. Een avond met zwavellucht. Over macht, seks en dood. Hysterie en geweld. Ken Russell meets Aldous Huxley, Vannessa Redgrave meets Oliver Reed. Ronnie Montagne meets Sander Bais.

The Devils Ken Russell GB 1971 1'57"

Ken Russells barokke meesterwerk, met Oliver Reed en Vanessa Redgrave in de hoofdrollen, is gebaseerd op Aldous Huxleys op ware feiten gebaseerde roman The Devils of Loudun. Hierin beschuldigt de neurotische zuster Jeanne (Vanessa Redgrave) priester Urbain Grandier (Oliver Reed), berucht womanizer, van een pact met de duivel. De man zou haar hebben behekst. Kardinaal Richelieu neemt stappen en stuurt de inquisitie erop af.

De film was bij uitbreng behoorlijk controversieel vanwege het vele bloot en geweld en door het gevoelige religieuze thema. Wat blijft is Russells fenomenale gevoel voor stilering en de acteerprestaties van Reed en Redgrave; sommige van de sets zijn ontworpen door een piepjonge Derek Jarman.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ken Russell

Productiejaar

1971

Lengte

213 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

GB

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still The Devils (Ken Russell, GB 1971)
still The Devils (Ken Russell, GB 1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op