Skip to content

Programmeurs van de Toekomst

Programmeurs van de Toekomst is een traineeshipprogramma voor toekomstige programmeurs van film en de kunst van het bewegende beeld.

Een nieuwe generatie publiek, programmeurs en curatoren groeit op in een fundamenteel andere en voortdurend veranderende samenleving. Gelijkheid en inclusie, de behoefte aan een andere relatie met de natuur en snelle digitale innovaties zijn een dagelijkse realiteit. Om een nieuwe, meer diverse generatie te bedienen, moet ook het culturele veld veranderen. Culturele instellingen moeten zich aanpassen én innoveren. Eye Filmmuseum heeft daarom het talentontwikkelingsprogramma Programmeurs van de Toekomst gelanceerd, een traineeship voor toekomstige programmeurs van film en de kunst van het bewegende beeld.

Traineeship

Programmeurs van de Toekomst is een betaald traineeshipprogramma van 11 maanden waarin de deelnemers vier dagen per week bij Eye komen werken onder begeleiding van ervaren filmprogrammeurs. De programmeurs leren alles wat ze moeten weten over filmprogrammering, waarbij ze ook hun eigen ideeën delen en andere programmeurs in het museum inspireren.

Het programma bestaat uit een intensief educatief project waarin de drie deelnemers nauw samenwerken, workshops volgen en één-op-één sessies houden met internationale filmprogrammeurs. Ook nemen zij deel aan artist talks, excursies en museumbezoeken. De deelnemers werken aan een individueel audiovisueel project dat aan het eind van het programma wordt gepresenteerd. Zij krijgen hulp bij het ontwikkelen, verdiepen en realiseren van het project.

Het programma combineert theoretisch onderzoek en praktische, hands-on training en omvat een breed scala aan onderwerpen: Hoe leg je verbanden tussen archiefmateriaal en hedendaagse beelden? Hoe kun je de tijdgeest waarin een film wordt gemaakt analyseren en relateren aan het heden? Welke verbanden kun je leggen tussen cinema en cinematografische hedendaagse kunstproducties?

2024

De Programmeurs van de Toekomst van dit jaar, Farah Hasanbegović, Samuel Leemeijer en Aileen Ye, presenteren hun programma's op 9-10, 17 en 24 juli 2024. Meer informatie volgt!

Wil je meer weten over dit traineeship?

Neem dan contact op met Eleni Tzialli (Coordinator): eyeacademic@eyefilm.nl

De Programmeurs van de Toekomst van 2023/2024 zijn geselecteerd. In het voorjaar van 2024 zal er een nieuwe open call worden geplaatst. Ter informatie kun je hier de open call van vorig jaar vinden.

Edities

2023 - 2024

Farah Hasanbegović, Samuel Leemeijer, Aileen Ye

2022 - 2023

Janilda Bartolomeu, Kseniia Bespalova, Korée Wilryxcx

Bekijk het programma

Mede mogelijk gemaakt door