Under Saturn: Eye Artist and Scholar-in-Residence week

Kunstenaar Alexandra Navratil presenteert samen met curator Margarida Mendes en docent Alena Alexandrova een avond rond het concept van Elemental Cinema. Op deze avond worden beelden getoond van fossielen, micro-organismen, aardgas en vloeistoffen in beweging. De materie zelf speelt de hoofdrol. Als Eye Artist-in-Residence maakte ze Under Saturn (Act 1), die deze avond voor het eerst is te zien.

Eye lanceerde vorig jaar de Eye Artist and Scholar-in-Residence om de 70e verjaardag van de Eye-collectie te vieren en nodigde daarvoor wetenschapper Christian Gosvig Olesen en kunstenaar Alexandra Navratil uit. Voor de nieuwe editie dompelen kunstenaar Aimée Zito Lema en filmwetenschapper Patricia Pisters zich onder in de Eye-collectie. Deze week loopt de eerste editie van het Eye Artist and Scholar-in-Residence ten einde, en luiden we het begin van de tweede editie in.

under saturn

De avond begint met de première van Alexandra Navratils nieuwste videowerk Under Saturn (Act 1), dat ze maakte tijdens haar residency in Eye dit jaar. Ook enkele van haar eerdere videowerken zijn te zien. Verder is er een korte lezing door Alena Alexandrova en een vertoning van kunstenaarsfilms en fragmenten uit de Eye-collectie, samengesteld door Margarida Mendes en Navratil met video's en films van Deborah Stratman, Nicholas Mangan, Jean Painlevé en Ana Vaz. Daarnaast is de nieuwe dia-installatie van Navratil, Under Saturn (Act 2), van 3 tot en met 9 december in Eye te zien.

over de samenstellers

Alexandra Navratil is een Zwitserse kunstenaar gevestigd in Amsterdam, en docent aan Institut Kunst in Basel. Haar werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld. In 2018 is ze als artist-in-residence uitgenodigd door Eye.

Margarida Mendes is schrijver, curator en docent in Lissabon. Ze leidt het ecologische onderzoeksplatform The World In Which We Occur en is promovendus bij het Center for Research Architecture, Goldsmiths University.

Alena Alexandrova is een cultuurtheoreticus en onafhankelijk curator in Amsterdam. Ze is docent aan de afdeling Beeldende Kunst en Fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie.

meer eye scholar-in-residence

Als onderdeel van de Eye Artist en Scholar-in-Residence-week (van 3 t/m 9 december) presenteert Eye Scholar-in-Residence Christian Olesen op 3 december zijn onderzoek naar Paris 1900, een compilatiefilm over de geschiedenis van La Belle Époque en de Franse cinema.

Het Eye Artist en Scholar-in-Residence programma wordt gesponsord door Ladies Eye en FC Waterboys.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie