Under Saturn: Eye Artist and Scholar-in-Residence week

Kunstenaar Alexandra Navratil presenteert samen met curator Margarida Mendes en docent Alena Alexandrova een avond rond het concept van Elemental Cinema. Op deze avond worden beelden getoond van fossielen, micro-organismen, aardgas en vloeistoffen in beweging. De materie zelf speelt de hoofdrol. Als Eye Artist-in-Residence maakte ze Under Saturn (Act 1), die deze avond voor het eerst is te zien.

Eye lanceerde vorig jaar de Eye Artist and Scholar-in-Residence om de 70e verjaardag van de Eye-collectie te vieren en nodigde daarvoor wetenschapper Christian Gosvig Olesen en kunstenaar Alexandra Navratil uit. Voor de nieuwe editie dompelen kunstenaar Aimée Zito Lema en filmwetenschapper Patricia Pisters zich onder in de Eye-collectie. Deze week loopt de eerste editie van het Eye Artist and Scholar-in-Residence ten einde, en luiden we het begin van de tweede editie in.

under saturn

De avond begint met de première van Alexandra Navratils nieuwste videowerk Under Saturn (Act 1), dat ze maakte tijdens haar residency in Eye dit jaar. Ook enkele van haar eerdere videowerken zijn te zien. Verder is er een korte lezing door Alena Alexandrova en een vertoning van kunstenaarsfilms en fragmenten uit de Eye-collectie, samengesteld door Margarida Mendes en Navratil met video's en films van Deborah Stratman, Nicholas Mangan, Jean Painlevé en Ana Vaz. Daarnaast is de nieuwe dia-installatie van Navratil, Under Saturn (Act 2), van 3 tot en met 9 december in Eye te zien.

over de samenstellers

Alexandra Navratil is een Zwitserse kunstenaar gevestigd in Amsterdam, en docent aan Institut Kunst in Basel. Haar werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld. In 2018 is ze als artist-in-residence uitgenodigd door Eye.

Margarida Mendes is schrijver, curator en docent in Lissabon. Ze leidt het ecologische onderzoeksplatform The World In Which We Occur en is promovendus bij het Center for Research Architecture, Goldsmiths University.

Alena Alexandrova is een cultuurtheoreticus en onafhankelijk curator in Amsterdam. Ze is docent aan de afdeling Beeldende Kunst en Fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie.

meer eye scholar-in-residence

Als onderdeel van de Eye Artist en Scholar-in-Residence-week (van 3 t/m 9 december) presenteert Eye Scholar-in-Residence Christian Olesen op 3 december zijn onderzoek naar Paris 1900, een compilatiefilm over de geschiedenis van La Belle Époque en de Franse cinema.

Het Eye Artist en Scholar-in-Residence programma wordt gesponsord door Ladies Eye en FC Waterboys.