Eye Artist and Scholar-in-Residence programma

In 2016 vierde Eye Filmmuseum het zeventigjarige bestaan van de collectie met de lancering van een eigen in-Residence programma. Met ingang van 2017 wordt jaarlijks een kunstenaar/filmmaker en een wetenschapper door Eye uitgenodigd om aan de slag te gaan met materiaal uit de collectie.

Dit programma past in een lange traditie van eerdere samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars en heeft als doel interactie tussen kunstenaars, wetenschappers en het publiek te bevorderen. Het Residency programma is alleen op uitnodiging en stelt de kunstenaar en wetenschapper in de gelegenheid om drie maanden lang in alle vrijheid een project te ontwikkelen waarbij gebruik wordt gemaakt van de collectie en expertise van Eye.

Blijf op de hoogte van de academische activiteiten van Eye

contact academisch

Gerdien Smit
Assistent Hoofdconservator

tel. +31 (0)20 7582 317
eyeacademic@eyefilm.nl

  • Maudite soit la guerre (BE, 1914)

  • L'écrin du Radjah (FR, 1906)

  • Le voyage sur Jupiter (FR, 1909)

  • Les Tulipes (FR, 1907)

De kunstenaar en wetenschapper worden gehost door het Eye Collectiecentrum, een gloednieuw expertisecentrum voor collectievorming, conservering, restauratie en digitalisering. Dit centrum in Amsterdam-Noord verschaft werkplekken en huisvest verschillende faciliteiten waarover de kunstenaar en wetenschapper kunnen beschikken – een modern onderzoekscentrum en bibliotheek, maar ook verschillende depots, restauratieateliers en een scanafdeling. De kunstenaar en de wetenschapper hebben toegang tot de expertise van Eye-curatoren en een veelzijdige filmcollectie van ongeveer 40.000 titels en andere collecties, zoals foto's, posters, filmapparatuur, filmmuziek, boeken, evenals archieven van filmmakers en bedrijven.

Onderdeel van het verblijf zijn lezingen, seminars of workshops waardoor het publiek toegang krijgt tot het werk van de gastkunstenaar en -wetenschapper. Aan het einde van hun verblijf zullen de kunstenaar en wetenschapper een slotpresentatie geven over het project waaraan zij hebben gewerkt. De vorm van deze presentatie kan variëren van een screening van hun nieuwe werk, een lezing, een publicatie of de tentoonstelling van een installatie.

Eye organiseert van 3-9 december 2018 een speciale Eye Artist en Scholar-in-Residence-week om het einde van de eerste editie van het programma te vieren en een nieuwe editie te lanceren.

Op maandag 3 december zal wetenschapper Christian Gosvig Olesen een lezing geven over zijn onderzoek in combinatie met de vertoning van de film Paris 1900 (FR, 1947, '82). Meer informatie.

Op dinsdag 4 december zal kunstenaar Alexandra Navratil tijdens een speciaal Eye on Art-programma de film Under Saturn (Act 1) presenteren die ze tijdens haar residentie in Eye heeft gemaakt. Navratil's installatie met de titel Under Saturn (Act 2), met 162 dia's uit de collectie van Eye, wordt daarnaast de hele week in Eye tentoongesteld.