Eye Artist and Scholar-in-Residence programma

In 2016 vierde Eye Filmmuseum het zeventigjarige bestaan van de collectie met de lancering van een eigen in-Residence programma. Met ingang van 2017 wordt jaarlijks een kunstenaar/filmmaker en een wetenschapper door Eye uitgenodigd om aan de slag te gaan met materiaal uit de collectie.

Dit programma past in een lange traditie van eerdere samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars en heeft als doel interactie tussen kunstenaars, wetenschappers en het publiek te bevorderen. Het Residency programma is alleen op uitnodiging en stelt de kunstenaar en wetenschapper in de gelegenheid om drie maanden lang in alle vrijheid een project te ontwikkelen waarbij gebruik wordt gemaakt van de collectie en expertise van Eye.

Blijf op de hoogte van de academische activiteiten van Eye

contact academisch

Gerdien Smit
Assistent Hoofdconservator

tel. +31 (0)20 7582 317
eyeacademic@eyefilm.nl

  • Maudite soit la guerre (BE, 1914)

  • L'écrin du Radjah (FR, 1906)

  • Le voyage sur Jupiter (FR, 1909)

  • Les Tulipes (FR, 1907)

De kunstenaar en wetenschapper worden gehost door het Eye Collectiecentrum, een gloednieuw expertisecentrum voor collectievorming, conservering, restauratie en digitalisering. Dit centrum in Amsterdam-Noord verschaft werkplekken en huisvest verschillende faciliteiten waarover de kunstenaar en wetenschapper kunnen beschikken – een modern onderzoekscentrum en bibliotheek, maar ook verschillende depots, restauratieateliers en een scanafdeling. De kunstenaar en de wetenschapper hebben toegang tot de expertise van Eye-curatoren en een veelzijdige filmcollectie van ongeveer 40.000 titels en andere collecties, zoals foto's, posters, filmapparatuur, filmmuziek, boeken, evenals archieven van filmmakers en bedrijven.

Onderdeel van het verblijf zijn lezingen, seminars of workshops waardoor het publiek toegang krijgt tot het werk van de gastkunstenaar en -wetenschapper. Aan het einde van hun verblijf zullen de kunstenaar en wetenschapper een slotpresentatie geven over het project waaraan zij hebben gewerkt. De vorm van deze presentatie kan variëren van een screening van hun nieuwe werk, een lezing, een publicatie of de tentoonstelling van een installatie.

Edities

2017/2018

2017/2018 Eye Artist-in-Residence

Alexandra Navratil (1978) is een Zwitserse kunstenaar die afwisselend in Nederland en Zwitserland woont en werkt. Ze is docent aan het Institut Kunst in Bazel en heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de Manor Kunstpreis Kanton Zürich en de Schweizer Kunstpreise. Haar meest recente tentoonstellingen zijn ‘4.543 billion. The matter of matter’, een groepsexpositie gecureerd door Latitudes, CAPC Musée d’art contemporain de Bordeaux (2017) en ‘Alexandra Navratil / Rachel de Joode – Materialgeschichte(n)’, gecureerd door Nadine Wietlisbach in Photoforum Pasquart in Biel, Zwitserland (2017).

2017/2018 Scholar-in-Residence

Christian Gosvig Olesen (1985) is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is cum laude gepromoveerd aan de UvA bij Mediastudies met zijn proefschrift Film History in the Making: Film Historiography, Digitised Archives and Digital Research Dispositifs. Olesen richt zich in zijn onderzoek op de relatie tussen filmarchieven en filmhistoriografie, vanuit de theoretische geschiedenis en wetenschapsfilosofie. Olesen is momenteel betrokken bij het onderzoeksproject The Sensory Moving Image Archive (SEMIA): Boosting Creative Reuse for Artistic Practice and Research (2017-2019), dat een zoekmethode wil ontwikkelen die beeldend kunstenaars en onderzoekers in staat zal stellen om gedigitaliseerde erfgoedcollecties te doorzoeken aan de hand van visuele zoekcriteria als licht en kleur, vorm of beweging. 

2018/2019

2018/2019 Eye Artist-in-Residence

Aimée Zito Lema houdt zich bezig met vragen rond het sociale geheugen en het lichaam. Haar recente solotentoonstellingen omvatten 13 Shots, te zien in het Calouste Gulbenkian Museum, Lissabon (2018), Imprinted Mater in Looiersgracht 60, Amsterdam (2017) en A Series of Gestures in Kunsthall, Trondheim (2017). Tijdens haar residentie in het Eye Collectiecentrum gaat Zito Lema een nieuw werk maken op basis van de relatie – echt en utopisch – tussen materiaal, geschiedenis en sociale herinnering. Ze zoekt daarbij de spanning op tussen wording en ergens blijven, en gaat gebruikmaken van performances en installaties.

2018/2019 Scholar-in-Residence

Patricia Pisters is hoogleraar Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de filmfilosofie, in samenhang met de neurowetenschap. Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zich bezighouden met de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'krankzinnig'. Pisters heeft verschillende boeken gepubliceerd, waaronder Filming for the Future. The Work of Louis van Gasteren (2016) dat deel uitmaakt van de Framing Film-boekenserie. Momenteel werkt ze aan een boek over cinema en psychopathologieën van de mediacultuur; en aan een multimediaproject over metallurgie, alchemie en mediakunst. Ze geeft ook regelmatig lezingen over klassieke filmauteurs en over de Nederlandse filmcultuur. In 2019 is ze fellow in het Cinepoetics Centre for Advanced Film Studies aan de Freie Universitat in Berlijn.

Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zoeken naar films, verhalen en stijlen die grensoverschrijdend zijn, waarbij ze de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'gek' oprekt. Door archiefmateriaal te koppelen aan wat Linda Williams 'de razernij van het zichtbare' noemde, hoopt ze de veranderende perceptie te onderzoeken van gekte zoals die in verschillende filmstijlen is gevangen.

Eye Artist and Scholar-in-Residence Week 2018

Eye organiseert van 3-9 december 2018 een speciale Eye Artist en Scholar-in-Residence-week om het einde van de eerste editie van het programma te vieren en een nieuwe editie te lanceren.

Op maandag 3 december 2018 zal wetenschapper Christian Gosvig Olesen een lezing geven over zijn onderzoek in combinatie met de vertoning van de film Paris 1900 (FR, 1947, '82). Meer informatie.

Op dinsdag 4 december 2018 zal kunstenaar Alexandra Navratil tijdens een speciaal Eye on Art-programma de film Under Saturn (Act 1) presenteren die ze tijdens haar residentie in Eye heeft gemaakt. Navratil's installatie met de titel Under Saturn (Act 2), met 162 dia's uit de collectie van Eye, wordt daarnaast de hele week in Eye tentoongesteld.

Eye Artist and Scholar-in-Residence Week 2019

De Eye Artist and Scholar-in-Residence Week (2 tot en met 8 december 2019) markeert het einde van de editie 2018-2019 van het residentieprogramma.

Op maandag 2 december om 16:30 uur zal wetenschapper Patricia Pisters een lezing over haar onderzoek verzorgen in combinatie met de vertoning van vijf films van Ansuya Blom (gratis toegang). Klik hier voor meer informatie.

Op dinsdag 3 december om 19.15 uur zal kunstenaar Aimée Zito Lema de film '214322' presenteren die tijdens haar residentie in Eye tot stand kwam. De film maakt onderdeel uit van een speciaal programma over de 'randgebieden van het archief' dat Zito Lema samen met gastcuratoren Amal Alhaag en Daniela Agostinho heeft samengesteld. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Van 2 tot en met 8 december zal Aimée Zito Lema's werk '214322', film en foto's, ook worden tentoongesteld in de Eye Project Space (gratis toegang).