Op de vijfde rij...
In de podcast-serie Op de vijfde rij... vertelt Cesar Majorana mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. De podcast is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.
In Eye draait het om beelden, maar ook om verbeelding. Luister naar lezingen, gesprekken en radio en droom weg bij filmmuziek.
In de podcast-serie Op de vijfde rij... vertelt Cesar Majorana mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. De podcast is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.
Vanuit het idee dat niemand zo goed over Werner Herzog kan praten als Werner Herzog zelf, hebben curator Jaap Guldemond en filmprogrammeur Thijs Havens zes uitspraken van de bijna mythische filmmaker gekozen om licht laten schijnen op zijn ideeën over film en zijn manier van werken.
Eye besteedde in 2021 bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival dat jaar. Tijdens Holland Festival ging Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre waren te zien in het filmmuseum. Programmeur Thijs Havens sprak over Sakamoto met De Groene Amsterdammer.
In de serie Eyeshadow stelt Eye de wederzijdse beïnvloeding tussen muziek en film centraal. Live-acts gaan altijd begeleid met thematisch gekozen films die uitlichten hoe film en muziek al sinds het begin van film elkaar versterken. Dit is een afspeellijst van alle artiesten die bij Eyeshadow hebben opgetreden. Ook te gebruiken om zelf die (online) verbinding met film te ontdekken, juist nu de artiesten dit niet live met je kunnen doen.
Het filmprogramma Black Light zette de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Dit is een afspeellijst van de beste nummers uit de films uit het programma. Vijf soundtracks (The Harder They Come, If Beale Street Could Talk, Slaughter's Big Rip-Off, Sorry to Bother You en Truck Turner) zijn ook te koop op vinyl in onze Eye Museumshop.
Ook maakten we een podcast bij het filmprogramma waarin scenarist Ashar Medina, regisseur Lodewijk Crijns en casting director Susanne Groen met elkaar in gesprek gingen onder leiding van Jennifer Muntslag. In de podcast worden verschillende perspectieven belicht. Waarom is representatie in film zo alom besproken? Hoe denkt de Nederlandse filmwereld over diversiteit?
Bovendien wijdde Cineville een podcast aan Spike Lee's Do The Right Thing, die door ons opnieuw is uitgebracht.
In het najaar van 2020 verzorgde Ruslanddeskundige Otto Boele (Universiteit Leiden) een zesdelige lezingenserie bij het filmprogramma en de tentoonstelling rond Andrej Tarkovsi. In zijn lezingen gaat hij onder andere in op de politieke en sociale achtergronden van Tarkovski’s films. Boele belicht onder meer Tarkovski’s problemen met de Sovjetcensuur en analyseert hoe de regisseur in films als Stalker het sciencefictiongenre naar zijn hand zette.
In de zomer van 2019 wijdden we een filmprogramma aan Franse steractrice Isabelle Huppert. Cineville maakte ter gelegenheid daarvan een podcast over haar.
Naar aanleiding van onze Alex van Warmerdam-tentoonstelling L'histoire kaputt in 2018, produceerden we samen met VPRO’s Nooit Meer Slapen een vierdelige podcastserie. Negen personen die nauw met Van Warmerdam samenwerken of de kunstenaar al langere tijd volgen, schetsen de contouren van zijn persoonlijkheid. Aan het woord komen onder anderen Annet Malherbe, Marc van Warmerdam en Ariane Schluter. Daarnaast is er een podcast van de Nooit Meer Slapen aflevering van 4 juni, waarin Alex van Warmerdam een uur lang in gesprek is over leven en werk, naar aanleiding van de tentoonstelling.