Skip to content

Op de vijfde rij...

In de podcast-serie Op de vijfde rij... vertelt Cesar Majorana mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. De podcast is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.

De titel van de podcast verwijst naar de favoriete rij van Cesar in de bioscoop: op de vijfde rij zit je dicht op de actie, maar je hebt er ook het overzicht om te zien wat er om je heen gebeurt. Op de vijfde rij... gaat dan ook niet over het laatste filmnieuws, maar om (grotendeels) tijdloze verhalen. Beschouwend, onderzoekend en verrassend.

In afleveringen van 20 à 30 minuten vertelt Cesar Majorana een of twee bijzondere filmverhalen, van de ontstaansgeschiedenis van een klassieker en het oeuvre van een maker tot de essentie van een filmfestival. Cesar begint elke aflevering met een vraag en zoekt door middel van interviews, reportages en archieffragmenten naar een antwoord. Zo neemt hij je mee naar de plek waar het gebeurt, zoals eerder het hart van de filmmarkt in Cannes. Jaarlijks maakt hij 3 à 4 keer een reeks van 1 tot 4 afleveringen.

Alle reeksen

Op de vijfde rij...

...in de magische bioscoop

Wat is de magie van de filmzaal? Een ruimte waar je met vreemde lichamen om je heen naar een plat scherm kijkt. En waarom willen mensen sluiting van bepaalde filmhuizen voorkomen?

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... (algemeen)
illustratie: Aafke Bouwman

...in het Nederlandse filmarchief

Om te onderzoeken hoe het opnieuw tot leven wekken van een film in zijn werk gaat volgt Cesar Majorana in deze aflevering de restauratie van Gebroken spiegels van Marleen Gorris.

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... in de wereld van scamfestivals

...in de wereld van scam festivals

De schimmige wereld van scam festivals: filmfestivals die niet echt bestaan, en er enkel op uit zijn om zoveel mogelijk geld af te troggelen van nietsvermoedende filmmakers.

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... in Cannes
illustratie: Aafke Bouwman

...in Cannes (2022)

Hoe pak je de spotlight op het grootste filmfestival ter wereld? Hoe maak je hier als jonge Nederlandse filmmaker je dromen waar, te midden van de gigantische concurrentie?

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... bij de Fantasten
illustratie: Aafke Bouwman

...bij De Fantasten

Wat is er van De Fantasten terechtgekomen, drie jonge filmmakers die in 1999 een manifest schreven om een einde te maken aan de dictatuur van het realisme in de Nederlandse cinema?

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... bij Die Hard
illustratie: Aafke Bouwman

...bij Die Hard

Cesar Majorana mengt zich in de discussie rondom actieklassieker Die Hard: is het nou wel of niet een kerstfilm? En waarom is dat eigenlijk belangrijk?

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... in Cannes
illustratie: Aafke Bouwman

...in Cannes (2021)

Het grootste en belangrijkste filmfestival op aarde. Voor filmliefhebbers die nog nooit in Cannes zijn geweest, maar wel razend benieuwd zijn hoe het in zijn werk gaat.

Abonneer je op de podcast

Podcast Op de vijfde rij...

Meer over deze podcast vind je in ons online magazine

Lees meer

De makers

De podcast Op de vijfde rij... is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.

Presentator/interviewer

Cesar Majorana

Eindredacteur

Jelle Schot

Techniek en montage

Frithjof Kalf

Redactie Eye Filmmuseum

Ronald Simons en Anna Meijer

Muziek

Julius Jongsma

Artwork

Aafke Bouman

Producer

Joyce Feijen

Opdrachtgever

Tibor Dekker (VPRO Cinema)
Mila Schlingemann en Lisette Ruijtenberg (Eye Filmmuseum)

Een samenwerking van

logo VPRO Cinema
logo Eye Filmmuseum