Skip to content

Op de vijfde rij in de wereld van scam festivals

Met een aantal filmfestivals in Nederland is iets geks aan de hand. Ze lijken namelijk niet helemaal te bestaan. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van het Amsterdam International Film Festival? Tientallen prijzen worden er uitgedeeld, maar geen filmliefhebber of journalist is er ooit geweest.

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... in de wereld van scamfestivals

Sinds de coronapandemie is er sprake van een stortvloed aan dit soort festivals, die niet zijn wie ze zeggen te zijn en die grof geld verdienen door filmmakers te laten betalen voor het insturen van hun werk.

In drie afleveringen duikt Cesar Majorana in de wereld van scam festivals. Hij belandt op een van de meest bizarre evenementen waar hij ooit was, ontdekt hoe een Nederlandse politieke partij verwikkeld raakte in dit spinnenweb en komt oog in oog te staan met de breinen achter deze praktijken.

Aflevering 1

In de eerste aflevering gaat Cesar op zoek naar een Nederlandse filmmaker die ooit een onzinprijs won. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan: niet iedereen staat te te springen om te vertellen over deze schimmige wereld.

Gelukkig wil een Italiaanse filmmaker wél praten: Andrea Gatopoulos trapte ooit in de val van dubieuze filmfestivals en won talloze nutteloze awards. Toen hij zich dat realiseerde besloot hij een petitie te starten en ten strijde te trekken tegen scam festivals. Maar die strijd heeft hij inmiddels opgegeven.

Aflevering 2

Hoe vertel je iemand dat diens gewonnen prijs helemaal niets voorstelt? Cesar heeft de twijfelachtige eer om twee Amerikanen in te lichten over hun award op het dubieuze Amsterdam International Film Festival.

Ook leert hij van een Roemeense journalist hoe oplichters soms de complete identiteit van een bestaand filmfestival stelen. En hij bezoekt in het Marionettentheater in Amsterdam een evenement dat hij niet vertrouwt: het wordt een van de vreemdste avonden uit zijn leven, waar hij ook nog eens zo’n beetje de allerlaatste persoon ontmoet die je op zo’n festival zou verwachten…

Aflevering 3

Midden in het onderzoekt duikt plotseling nóg een vreemd filmfestival op. Twee regisseurs staan voor de deur van een filmhuis in Amsterdam, waar hun eigen film in première gaat. Maar er is helemaal geen festival. Zijn ook zij opgelicht?

In deze derde en laatste aflevering praat Cesar met de programmeur die dit ontdekte, vraagt hij de fractievoorzitter van een Nederlandse politieke partij waarom zij een film instuurden naar een festival dat niemand kent én krijgt hij eindelijk de kans om de organisatie van het Europe Film Festival te interviewen.

Op de vijfde rij bij de Septimius Awards

‘Ga eens kijken bij de Septimius Awards.’ Na het drieluik over dubieuze filmfestivals kreeg de redactie talloze berichten binnen over een Nederlands prijzengala. Is dat wel zuivere koffie?

Luister deze aflevering

Abonneer je op de podcast