Skip to content

17 feiten over celluloid die je leven absoluut gaan verrijken

Celluloid doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar wij van EXPOSED denken al weken nergens anders meer aan. Vrijdag 16 september organiseren wij namelijk het openingsevenement van Eye’s nieuwe tentoonstelling: Celluloid.

Door Femke Pijls04 september 2016

Tacita Dean, FILM, 2011. Installation view, Tate Modern, London Photo’s by Marcus Leith & Andrew Dunkley Courtesy of the artist, Marian Goodman Gallery, New York/Paris and Frith Street Gallery, London

Om te zorgen dat jij straks supervoorbereid op ons evenement verschijnt presenteren we je maar liefst 17 feiten over dit analoge wondermateriaal (die je natuurlijk ook tevoorschijn kunt toveren op feesten en partijen).

1. First things first, celluloid is het analoge filmmateriaal waar vroeger films op werden gedraaid en foto’s op geschoten.

2. Even een geschiedenislesje: celluloid is er van oorsprong in meerdere soorten, zo vallen cellulosenitraat, celluloseacetaat en polyester film allemaal onder de naam celluloid.

3. Cellulosenitraat is het materiaal waar films tot de jaren 50’ op gedraaid werden. Dit materiaal is super licht ontvlambaar, waardoor het vroeger nog wel eens voorkwam dat bioscopen in brand vlogen.

4. Niet gek dus dat cellulosenitraat de eerste springstof is die ontdekt werd nadat het buskruit was uitgevonden.

5. De beste man die dit ontdekte is Christian Schönbein. Hij deed deze uitvinding in 1846 toen hij per ongeluk bijna zijn eigen huis en vrouw in de fik zette. Zoals we al zeiden, feitjes voor feesten en partijen.

6. De films die in de tentoonstelling Celluloid te zien zijn, zijn films gedraaid op celluloseacetaat en polyester film, compleet veilig dus.

João Maria Gusmão + Pedro Paiva, Glossolalia (‘Good Morning’), 2014 16mm film, colour, no sound, about 7’10’’ Produced by Fondazione HangarBic

7. Levensgrote papegaaien op celluloid? Kan allemaal in de tentoonstelling.

8. Celluloid is er in verschillende formaten, zo is er 8, 16, 35 en 70 mm. Dit betekent dat het frame van het beeld deze grootte beslaat.

9. Celluloid wordt over het algemeen beschouwd als het eerste plastic en is uitgevonden in 1856 door Alexander Parkes in Birmingham.

10. Hoewel we celluloid nu vooral kennen als het materiaal waar ze vroeger films op draaiden, werd het daarvoor vaak gebruikt als vervanger voor ivoor. Celluloid vond je vaak terug in de raarste dingen, zoals biljartballen en kunstgebitten.

11. Enig idee hoeveel celluloid films Eye zelf in haar collectie heeft? 210.000 filmblikken maar liefst.

12. Wist je dat het nieuwe State of the Art Eye collectiecentrum, waar al deze filmblikken bewaard liggen, ook op vrijdag 16 september opent?

13. Én jij tijdens ons evenement mee kunt dingen naar de gouden wikkel die goed is voor een exclusieve rondleiding naar dit collectiecentrum? Een soort Charlie and the Chocolate Factory, maar dan anders.

14. Eén van de belangrijkste taken van Eye is onderzoek doen naar de materiële aspecten en restauratietechnieken van celluloid –een goede reden om er een tentoonstelling over te maken.

15. Wist je dat er tijdens on evenement ook performers rondlopen in mooie celluloid-jurkjes? Van kunstgebitten naar partydresses, Alexander Parkes moest eens weten.

Tacita Dean, FILM, 2011. Installation view, Tate Modern, London Photo’s by Marcus Leith & Andrew Dunkley Courtesy of the artist, Marian Goodman Gallery, New York/Paris and Frith Street Gallery, London

16. Wie denkt dat celluloid niet verder gaat dan die kleine rolletjes in je analoge fotocamera heeft het mis, tijdens de tentoonstelling ‘Celluloid’ in Eye is het iconische en reusachtige werk FILM van Tacita Dean te zien. Dit werk is zo groot dat het tot aan het plafond reikt en je je ineens heel klein voelt.

17. Wist je dat celluloid ook hèt perfecte basismateriaal is om zelf creatief mee aan de slag te gaan? Zo maak je al in slechts vier simpele stappen deze broche. Goed nieuws voor de liefhebber: op ons evenement 16 september kun jij hier zelf mee aan de slag!

Kun jij na deze 17 feiten ook niet wachten om dit superveelzijdige, analoge filmmateriaal zelf te ontdekken? Komt dát even goed uit, op vrijdagavond 16 september kun jij hier zelf mee aan de slag tijdens het openingsevenement van de tentoonstelling Celluloid in Eye.

Tags

Exposed