Skip to content

EXPOSED tipt: verfrissende cinema in juni en juli

Morgen begint officieel de zomer en dat betekent klamme dagen die schreeuwen om een duik in het water. Stilzitten in een donkere bioscoop, not so much. Of toch? Exposed stelt een menu van verfrissende films in juni en juli samen die je toch verleiden om op het pluche te komen zitten.

Door Exposed redactie20 juni 2019

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert
Still uit An Elephant Sitting Still (2018, Hu Bo)
Still uit An Elephant Sitting Still (2018, Hu Bo)

An Elephant Sitting Still

Te beginnen met An Elephant Sitting Still, nu in de bios te zien. Laten we deze film vergelijken met de bladgroente van een maaltijd. Deze film noemen we als eerste, want: eerst de bittere, complexe ingrediënten, zoals knolraap of spruitjes – dan pas de zoete. Dat wil niet zeggen dat knolraap niet gezond is, of een hele eigenzinnige smaaksensatie teweegbrengt… Nou goed, deze vergelijking met vergeten groente heeft lang genoeg geduurd, hoewel, An Elephant Sitting Still duurt waarschijnlijk nog een stuk langer: zo’n 4,5 uur.

Een film over het grauwe moderne China van de zelfkant, waarin vier vrienden in een niet aflatende hagelbui van tegenslag zich door de brokstukken van hun leven slaan. De 29-jarige regisseur Hu Bo, die in de leer bij Bela Tarr ging, pleegde kort voor de wereldpremière zelfmoord. De film is een noodkreet tegen onrecht – niet heel leuk, maar wel diepgaand. Net als knolraap dus.

Still uit Booksmart (2019, Olivia Wilde)
Still uit Booksmart (2019, Olivia Wilde)

Booksmart

26 juni komt Booksmart uit. Deze film is de spaghetti van het menu. Het glijdt erin, is door de juiste kruiden onweerstaanbaar, en heeft een voedingswaarde die niet hoog maar ook niet laag te noemen is. Kortom: een heerlijke high school film, maar dan intelligent gemaakt en met gelaagde jonge vrouwen in de hoofdrol. Een soort spaghetti vongole: verfrissend, heerlijk voor een zomeravond. Bovendien worden hier boekenwurmen wél serieus genomen. De film is in Amerika een groot succes en wordt wel het zusje van Superbad genoemd – niet in het minst door de hoofdrol van de echte zus van Jonah Hill, Beanie Feldstein. Kortom: tip tip tip!

“Films waar je een beetje voor moet werken, die soms zwaar op de maag liggen, maar als ze goed gemaakt zijn – zo smakelijk en vervullend”

Redactie

La Pianiste (2001, Michael Haneke)
La Pianiste (2001, Michael Haneke)

Isabelle Huppert Retrospectief

Van 10 juli tot 28 augustus bestaat het zomerprogramma van Eye uit films met Isabelle Huppert. Dit is, no pun intended, de bloedende biefstuk van het menu. Films waar je een beetje voor moet werken, die soms zwaar op de maag liggen, maar als ze goed gemaakt zijn – zo smakelijk en vervullend. Isabelle Huppert is, zo niet de mooiste, dan wel de meest intrigerende actrice van de wereld. Haar personages zijn vaak koud, zelfstandig, jaloers, verlangend: kortom, diepmenselijk en vitaal. In een film als La Pianiste komt het hele repertoire van emoties en perversies in haar hoofdrol terug, met als resultaat een film als een mokerslag. Ons advies: één keer per week vlees eten en koesteren die ervaring.

still uit C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach (Paul McCarthy) (Xtended VR)
still uit C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach (Paul McCarthy) (Xtended VR)

Andere geheimtips:

25 juli t/m 7 augustus vindt de Virtual Reality installatie van kunstenaar Paul McCarthy plaats in Eye. Deze legendarische kunstenaar staat bekend om zijn verwrongen en perverse reproducties van Assepoester en andere Disneyfiguren. In Eye toont hij zijn eerste virtual reality werk. In het VR programma Xtented zal het dagelijks te zien zijn. Voor de echte culinaire liefhebber die openstaat voor experimentele, hoog technologische keuken (El Bulli). Lees er meer over hier en hier.

Still uit Long Day’s Journey Into The Night (2018, Bi Gan)
Still uit Long Day’s Journey Into The Night (2018, Bi Gan)

4 juli komt de film Long Day’s Journey into Night uit. Deze film is het equivalent van een lang esthetisch buffet. Prachtig geschoten in neonkleuren, in de stijl van Chinese licht-decadente kunstenaars als Ren Hang. Alsof je een bos bloemen eet. Go!

Nog steeds te zien in Eye (tot 1 september): William Kentridge – Ten Drawings for Projection. Must see tentoonstelling van een van de grootste kunstenaars van dit moment. Voedsel voor de ziel. Lees er meer over hier en hier en hier.

Tags

Exposed