Skip to content

Jean-Louis Trintignant overleden: in memoriam-programma

Woensdag 17 juni jl. overleed Jean-Louis Trintignant op 91-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek. Met drie films herdenkt Eye Classics een van de grootste acteurs van de naoorlogse Europese cinema: Un homme et une femme, Z en Amour.

Door Eye redactie21 juni 2022

Claude Lelouch, Eric Rohmer, Bernardo Bertolucci, Krzysztof Kieślowski, Michael Haneke – noem een grote (Europese) regisseur en Jean-Louis Trintignant (1931 – 2022) heeft ermee gewerkt.

Trintignant geldt dan ook, met acteurs als Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Philippe Noiret en Alain Delon, als een van de gezichtsbepalende mannelijke acteurs van de Europese auteurscinema van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Jean-Louis Trintignant
Jean-Louis Trintignant

Hij was geliefd bij regisseurs vanwege zijn wat non-descripte, onbewogen uiterlijk; onder de ondoorgrondelijkheid van zijn voorkomen leken gevaarlijke gevoelens schuil te gaan die altijd in bedwang werden gehouden. Trintignant (“De beste acteurs zijn degenen die het meeste voelen en die het minste laten zien”) werd dan ook vaak gecast in de rol van rechter, magistraat of koelbloedige crimineel.

Snelle auto's

De in een welgestelde familie in de Vaucluse geboren Trintignant leek aanvankelijk meer belangstelling te hebben voor snelle auto’s dan voor het acteervak; hij wilde autocoureur worden, zoals zijn ooms Louis en Maurice. Na een halfslachtige studie rechten besloot de introverte jongeman een toneelopleiding te volgen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Zijn eerste bekendheid kreeg Trintignant met een rol tegenover Brigitte Bardot in Roger Vadims Et Dieu…créa la femme (1956), die wereldwijd een hit was. In 1966 maakte hij indruk in Claude Lelouchs Un homme et une femme, als autocoureur die een hartstochtelijke verhouding beleeft met een scriptgirl (Anouk Aimée).

Met films als de politieke thriller Z (Costa-Gavras, 1969), Il conformista (1970), Bernardo Bertolucci’s onderkoelde analyse van het Italiaanse fascisme, en Ma nuit chez Maude (1969), Eric Rohmers portret van een onzekere man die, als katholiek, zijn maagdelijkheid niet voor het huwelijk wil verliezen, verzekerde Trintignant zich van zijn plaats onder de Europese topacteurs. In totaal zou hij in bijna 150 films spelen, waaronder ook een flink aantal misdaadfilms (in de jaren zeventig).

still uit Amour (Michael Haneke, FR/AT/DE 2012)
still uit Amour (Michael Haneke, FR/AT/DE 2012)

Drie klassiekers

In de serie Eye Classics vertoont het filmmuseum drie films waarin de veelzijdigheid van Trintignants carrière wordt belicht: Un homme et une femme, Z (over de periode voor de vestiging van het Griekse kolonelsregime) en Amour (2012) van Michael Haneke, waarin Trintignant als oudere man zijn aftakelende echtgenote verzorgt.

Eye Classics

Tags

I.M.