Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Z (Costa-Gavras, DZ/FR 1969)

Z

Constantin Costa-Gavras / FR, DZ, 1969 / 127 min.

Een socialistische voorman (Yves Montand) wordt door een vrachtauto overreden; de onderzoeksrechter (Jean-Louis Trintignant) vermoedt een rechts complot. Costa-Gavras’ politieke thriller over de aanloop naar het Griekse kolonelsbewind won de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film. In memoriam Jean-Louis Trintignant.

poster Z (Costa-Gavras, DZ/FR 1969)
Vlak na dat de studentenrevolte Parijs had overspoeld, filmde de geëngageerde Costa-Gavras de meeslepende politieke thriller Z (1969), een weinig verhullende sleutelfilm over het Griekse kolonelsrégime.

Z gold lange tijd als een van de moedigste Europese politieke films, vanwege de nauwelijks verborgen verwijzingen naar de ‘affaire Lambrakis’, waarin achter de ‘toevallige’ dood van het democratisch parlementslid Grigoris Lambrakis een wijdverbreid omkoop- en corruptieschandaal binnen de politie en de regering bleek schuil te gaan.

Een half miljoen Grieken trok op naar Lambrakis’ begrafenis, wil de overlevering. De letter ‘Z’ verscheen als graffiti op de muren als afkorting van ‘Zei’, Grieks voor ‘hij leeft’. De film werd met prijzen overladen en won onder meer de Oscar voor beste buitenlandse film. Trintignant maakt indruk als de onderzoeksrechter die de onderste steen boven wil hebben.

Jean-Louis Trintignant overleden

Claude Lelouch, Eric Rohmer, Bernardo Bertolucci, Krzysztof Kieslowski, Michael Haneke – noem een grote (Europese) regisseur en Jean-Louis Trintignant heeft ermee gewerkt. Trintignant geldt dan ook, met acteurs als Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Philippe Noiret en Alain Delon, als een van de gezichtsbepalende mannelijke acteurs van de Europese cinema van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Hij was geliefd bij regisseurs vanwege zijn wat non-descripte, onbewogen uiterlijk; onder de ondoorgrondelijkheid van zijn voorkomen leken gevaarlijke gevoelens schuil te gaan die altijd in bedwang werden gehouden. Trintignant (“De beste acteurs zijn degenen die het meeste voelen en die het minste laten zien”) werd dan ook vaak gecast in de rol van rechter, magistraat of koelbloedige crimineel.

Jean-Louis Trintignant (1931 - 2022) overleed op 17 juni jl. In de serie Eye Classics vertoont het filmmuseum drie films waarin de veelzijdigheid van Trintignants carrière wordt belicht: Un homme et une femme (Claude Lelouch, 1966), Z en Amour (2012) van Michael Haneke, waarin Trintignant als oudere man zijn aftakelende echtgenote verzorgt.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Constantin Costa-Gavras

Productiejaar

1969

Productieland(en)

FR, DZ

Originele titel

Z

Lengte

127 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Z (Costa-Gavras, DZ/FR 1969)
still Z (Costa-Gavras, DZ/FR 1969)
Jean-Louis Trintignant

Jean-Louis Trintignant (1931 – 2022)

Woensdag 17 juni jl. overleed Jean-Louis Trintignant op 91-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek. Met drie films herdenkt Eye Classics een van de grootste acteurs van de naoorlogse Europese cinema: Un homme et une femme, Z en Amour.

Lees ons In Memoriam

Mede mogelijk gemaakt door

logo Institut français NL
logo Institut français Paris
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op