Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Amour (Michael Haneke, FR/AT/DE 2012)

Amour

Michael Haneke / FR, AT, DE, 2012 / 125 min.

Even ingetogen als indringend laat Michael Haneke zien hoe een ouder echtpaar omgaat met de aftakeling van de echtgenote. Haar man verzorgt haar met een vanzelfsprekende liefde. Over het slagveld van het ouder worden. In memoriam Jean-Louis Trintignant.

poster Amour (Michael Haneke, FR/AT/DE 2012)

Amour is Haneke’s meest intieme film tot nu toe. Zonder op tranen te mikken volgt hij de kantelende verhouding tussen George (Jean-Louis Trintignant), Anne (Emmanuelle Riva) en hun egoïstische dochter (Isabelle Huppert). De welbespraakte pianolerares Anne is na een hartinfarct slechts een schim van wie ze was.

Alles wat zich afspeelt in hun Parijse appartement wordt heel precies geregistreerd, vanaf de eerste tekenen van aftakeling tot het onvermijdelijke einde, dat zich al in de beginscène aandient.

Voor Trintignant was Amour weer de eerste grote filmrol nadat hij het een tijd rustiger aan had gedaan. Voor zijn vertolking van oudere man die zich instelt op een leven waarvan de reikwijdte krimpt, kreeg hij veel lof.

Jean-Louis Trintignant overleden

Claude Lelouch, Eric Rohmer, Bernardo Bertolucci, Krzysztof Kieslowski, Michael Haneke – noem een grote (Europese) regisseur en Jean-Louis Trintignant heeft ermee gewerkt. Trintignant geldt dan ook, met acteurs als Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Philippe Noiret en Alain Delon, als een van de gezichtsbepalende mannelijke acteurs van de Europese cinema van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Hij was geliefd bij regisseurs vanwege zijn wat non-descripte, onbewogen uiterlijk; onder de ondoorgrondelijkheid van zijn voorkomen leken gevaarlijke gevoelens schuil te gaan die altijd in bedwang werden gehouden. Trintignant (“De beste acteurs zijn degenen die het meeste voelen en die het minste laten zien”) werd dan ook vaak gecast in de rol van rechter, magistraat of koelbloedige crimineel.

Jean-Louis Trintignant (1931 - 2022) overleed op 17 juni jl. In de serie Eye Classics vertoont het filmmuseum drie films waarin de veelzijdigheid van Trintignants carrière wordt belicht: Un homme et une femme (Claude Lelouch, 1966), de politieke thriller Z (Costa-Gavras, 1969) en Amour (2012).

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Michael Haneke

Productiejaar

2012

Productieland(en)

FR, AT, DE

Originele titel

Amour

Lengte

125 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Amour (Michael Haneke, FR/AT/DE 2012)
still Amour (Michael Haneke, FR/AT/DE 2012)
Jean-Louis Trintignant

Jean-Louis Trintignant (1931 – 2022)

Woensdag 17 juni jl. overleed Jean-Louis Trintignant op 91-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek. Met drie films herdenkt Eye Classics een van de grootste acteurs van de naoorlogse Europese cinema: Un homme et une femme, Z en Amour.

Lees ons In Memoriam
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op