Om alvast in de sfeer te komen (of na te genieten), hebben we hieronder een verzameling van vijf pecha kucha presentaties gepubliceerd om je van wat extra context te voorzien bij het werk van Ikeda. Presentaties over de tentoonstellingthema’s white noise en zwarte gaten om precies te zijn; benaderd vanuit de wiskunde, de poëzie, de natuurkunde, de cultuurwetenschap en vanuit de filmgeschiedenis. De pecha kucha’s waren live te aanschouwen tijdens de door EXPOSED georganiseerde openingsavond op 14 september, maar voor de kijker thuis nu dus ook de mogelijkheid om ze (terug) te zien.
Terugkijken: over witte ruis en zwarte gaten
Op 14 september opende de tentoonstelling van Ryoji Ikeda in Eye Filmmuseum. Ikeda maakt met zijn kunst het materiële van de virtuele wereld om ons heen zichtbaar. Mocht je de opening van de tentoonstelling gemist hebben of überhaupt nog geen kijkje hebben genomen; pak dan nu gelijk je agenda en blok in ieder geval vóór 3 december een middag in om je onder te dompelen in alle datastromen van deze hightech tentoonstelling.
Door Pam Roos10 oktober 2018
1. Sam van Gool
De eerste spreker schept wellicht wat helderheid in het ingewikkelde concept van white noise met behulp van wiskundige denkbeelden. Sam van Gool is postdoc in de wiskunde en houdt zich op dit moment vooral bezig met de wiskunde op het raakvlak met informatica. Zijn pecha kucha snijdt binnen het thema white noise het onderwerp “willekeurigheid” aan. Want hoe weet je wanneer iets willekeurig is of niet? En hoe willekeurig is het willekeurige eigenlijk?
2. Asha Karami
De tweede spreker komt vanuit een heel andere hoek en is een groot talent binnen de Nederlandse letteren. Asha Karami is dichter en op dit moment bezig met haar eerste dichtbundel bij De Bezige Bij. Hiernaast schrijft ze korte verhalen en toneelstukken. Kunstenaar Johan van Dijke maakte de beelden voor haar presentatie. Op deze manier worden we door zowel woord als beeld meegenomen in een vervreemdende wereld van white noise.
3. Jaco de Swart
Als er iemand een passie heeft voor donkere materie, zwarte gaten en onze waarneming van het universum is het Jaco de Swart wel. En laat hij daar ook nog eens op een hele enthousiaste en begrijpelijke manier over kunnen vertellen! Jaco de Swart is op dit moment bezig met een PhD over de geschiedenis en de filosofie van donkere materie, maar het kan ook zijn dat je hem in het weekend rockend tegenkomt op een podium met zijn band The X-raiders. Hoe dan ook, deze pecha kucha wil je zien.
4. Arie Altena
Voor degenen die de tentoonstelling al hebben bezocht, de volgende spreker zal voor jullie geen onbekende zijn: het is Arie Altena. Arie Altena is namelijk de schrijver van de tentoonstellingsteksten bij Ikeda. Van origine is hij literatuurwetenschapper; hij schrijft over kunst, cultuur, het internet en literatuur. Tijdens zijn Pecha Kucha geeft hij een kunsthistorisch en tevens wetenschappelijk inkijkje in de representatie van zwarte gaten.
5. Rudi de Boer
Ik hoor je denken: wat heeft Ikeda nou precies te maken met film? Eye is toch een “filmmuseum”? Tja, daarvoor zul je toch echt de tentoonstelling moeten bezoeken. Maar we sluiten deze reeks pecha kucha’ s wel af met het thema film. Zo zijn we dan ook wel weer. Want wat zijn zwarte gaten zonder verbeelding? Filmdeskundige Rudi de Boer vertelt je in 6 min. 40 alles over zwarte gaten in sci-fi films.