Skip to content

Eye on Screens

Op vijftig grote schermen in stations, winkelcentra en op pleinen kun je de komende twee jaar ruim 500 fragmenten uit de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis tegenkomen, verspreid over heel Nederland. De betoverende fragmenten zijn afkomstig uit onze collectie.

Voor Eye on Screens selecteerden onze curatoren ruim 500 zeer korte fragmenten uit films van de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis (1895–1925). Vanaf 24 juni verrassen we je op straat, op stations en op pleinen met deze pareltjes van de vroege film. Ze geven ons een inkijk in de wereld van zo’n 100 jaar geleden. De beelden zijn elke maand een week lang te zien op zo’n vijftig grote digitale schermen verspreid over heel Nederland – schermen waarop je normaal gesproken alleen commercials ziet.

Placeholder Eye on Screens promo

Kilometers celluloid

De fragmenten zijn allemaal afkomstig uit de deelcollecties van Eye. Meer dan 200.000 filmblikken liggen goed geconserveerd in onze depots. Elk blik met zijn eigen unieke inhoud: voor de eeuwigheid vastgelegde beelden, op kilometers celluloid.

De fragmenten komen onder ander uit de verzameling van filmpionier Jean Desmet, een uitzonderlijke collectie die is toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO. De curatoren doken verder in het Nederlands Centraal Archief. Hoe zag Nederland er honderd jaar geleden uit? Willy Mullens reisde met zijn camera langs dorpen en steden in heel Nederland.

Te zien zijn ook betoverende, gekleurde films uit de allereerste jaren. Net zo bijzonder zijn de Bits & Pieces, lang vergeten, verweesde snippers celluloid. Zonder begin, zonder einde, zonder dat bekend is wie de maker is – het is niet moeilijk om de grote schoonheid van deze filmsnippers in te zien. En ze worden nog mooier wanneer je ze onverwacht op straat tegenkomt, en ze weer tot leven komen.

Acteur Gaite Jansen vertelt over haar favoriete fragment uit de filmcollectie van Eye

placeholder Eye on Screens

De schermen in het echt zien?

Locaties Eye on Screens

Eye Film Player

Bekijk de ruim 500 zeer korte fragmenten uit de films ook op ons on demand platform

player.eyefilm.nl
Placeholder Eye on Screens

Mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers aan de VriendenLoterij: