Skip to content

Stille film

De vroegste films hebben geen geluid. Ze zijn gemaakt in de periode van 1896 tot ongeveer 1930, toen de geluidsfilm kwam. Dit was het tijdperk waarin de film zich ontwikkelde van een technische nieuwigheid en een kermisattractie tot een massamedium dat miljoenen naar de bioscoop trok.

In deze tijd waren de films weliswaar stil, maar in de bioscopen kregen de films geluid door een explicateur of live gespeelde muziek.

Genres ontwikkelen zich

Dit was ook de periode waarin de verschillende genres zich ontwikkelden en tot bloei kwamen. In die eerste drie decennia zijn er in Nederland rond de 7000 films gemaakt, variërend van korte journaals en reclamefilms tot lange speelfilms en documentaires.

Tussentitel uit Der geheimnisvolle Klub (Joseph Delmont, 1913)
Tussentitel uit Der geheimnisvolle Klub (Joseph Delmont, 1913)
Still uit De molens die juichen en weenen (Alfred Machin, 1912). De kleur werd aangebracht met tinting en toning.
Still uit De molens die juichen en weenen (Alfred Machin, 1912). De kleur werd aangebracht met tinting en toning.

Driekwart stille films verloren gegaan

Veel films uit de stille periode zijn verloren gegaan: wereldwijd wordt ervan uitgegaan dat circa driekwart is vernietigd, weggegooid of verbrand. Dit geldt ook voor de Nederlandse stille film. Van de nog bestaande stille films zijn de meeste ondergebracht in onze collectie.

Digitaal nitraat

Stille films zijn doorgaans geschoten op nitraatfilm, materiaal dat erg brandbaar en kwetsbaar is. Daarom hebben Eye Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de afgelopen decennia het merendeel van deze films geconserveerd en gedigitaliseerd. De gedigitaliseerde stille films uit onze collectie zijn – indien het auteursrecht dat toelaat – te zien in de database van deze website.

Online stille films kijken?

Enkele honderden stille films uit onze collectie kun je meteen gratis online kijken.

Kijk nu