Skip to content
NLEN
still uit Boy Ecury (Frans Weisz, NL 2003)

Boy Ecury

Frans Weisz / NL, 2003 / 80 min.

Felix de Rooy, film- en theatermaker aan wie Eye een programma wijdt, is ook acteur; in deze Telefilm van Frans Weiz speelt hij Dundun Ecury, vader van een Antilliaanse jongen die in het verzet ging en ter dood werd veroordeeld.

poster Boy Ecury (Frans Weisz, NL 2003)
Het is een nog redelijk onderbelicht verhaal: de deelname van Surinaamse en Antiliaanse Nederlanders aan het verzet tegen de Duitsers in ’40 - ’45. Een van hen is intussen opgenomen in de Canon van Nederland: Anton de Kom – verzetsheld, activist, schrijver van de iconische antikoloniale studie 'Wij slaven van Suriname' –, maar de naam Boy Ecury zal niet veel mensen bekend voorkomen.

Regisseur Frans Weisz (De inbreker, Charlotte) maakte een Telefilm over de lotgevallen van de zoon van een welvarende Arubaanse zakenman, Nicasio Segundo 'Dundun' Ecury. Felix de Rooy speelt de vaderrol in een historisch drama dat op zoek gaat naar de zoon die koos voor het verzet. Wat waren zijn motieven? Wat bewoog de man die hem executeerde, Ewoud? Waar is het lichaam gebleven?

Bewondering

Naarmate Dundun verder doordringt in het leven van zijn zoon – hij stuurde hem naar een dure kostschool in Brabant voor een goede opleiding – des te meer bewondering hij krijgt voor Boy’s moed. Hij nam deel aan sabotageacties, was lid van een anti-Duitse knokploeg en raakte betrokken bij een liquidatie, waarop arrestatie volgde. Boy werd geëxecuteerd, 22 jaar oud.

Tijdens Dunduns speurtocht ontmoet hij de vermoedelijke moordenaar van zijn zoon. Deze confronteert hem met zichzelf en doet tevens een pijnlijke onthulling. De film, naar een scenario van Arthur Japin, is geïnspireerd op het boek ‘Boy, een Antilliaanse jongen in het verzet’ van de oom van Boy Ecury, Ted Schouten.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

2003

Productieland(en)

NL

Originele titel

Boy Ecury

Lengte

80 min.

Taal

Nederlands, Papiaments

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
In dit portret van Felix de Rooy kijkt hij de toeschouwer aandachtig aan terwijl hij zijn gezicht omlijst met zijn handen, hij draagt ​​twee prominente ringen (© Vincent Jong Tjien Fa)
still uit Boy Ecury (Frans Weisz, NL 2003)
still uit Boy Ecury (Frans Weisz, NL 2003)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.