Skip to content
NLEN
still uit Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)

Stalker

Andrei Tarkovski / SUHH, 1979 / 161 min.

De mysterieuze gids Stalker leidt een wetenschapper en een schrijver door de Verboden Zone, een hermetisch afgesloten terrein vol afval. Vintage 35mm vertoning van deze cultfilm uit de jaren tachtig, vol nucleaire doem.

poster Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)

Stalker is een vervreemdend, mysterieus meesterwerk dat je meeneemt op een metafysische odyssee naar het hart van de duisternis, door pre- of post-apocalyptische landschappen, op zoek naar de grenzen van je diepste verlangens. De film speelt zich af in de Zone, een desolaat, industrieel en hermetisch afgesloten terrein vol afval, met een complex labyrint van valstrikken. Zodra mensen De Zone betreden, begint alles op magische wijze te veranderen.

De zone is gelegen op een niet-gespecificeerde plek in Rusland, die van horen zeggen wordt bewoond door buitenaardse wezens en ‘De Kamer’ huisvest; een plek waarin je diepste, meest geheime wensen worden vervuld. De regering heeft De Zone tot onbegaanbaar gebied verklaard en afgesloten met prikkeldraad en grenswachten. Dit heeft echter niet voorkomen dat de drie protagonisten uit Stalker proberen er binnen te komen onder begeleiding van een professionele gids.

No future

Stalker was in de jaren tachtig een cultfilm en sloot naadloos aan op het no-future-gedachtegoed van dit decennium. De suggestie van nucleaire verdoemenis en de industriële omgeving waarin het verhaal zich afspeelt droegen hier sterk aan bij.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Andrei Tarkovski

Productiejaar

1979

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Stalker

Lengte

161 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Why in Eye

In plaats van een wereld waarin je ieder verlangen kunt bevredigen door iets te kopen, laat Stalker je een landschap zien waarin je tijd moet nemen voor reflectie en omwegen moet nemen voor je kunt weten of het wel een goed idee is jouw diepste wens in vervulling te laten komen.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still uit Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)
still uit Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)
Laura Burgers Cinema Ecologica Stalker video placeholder

Laura Burgers over Stalker

Juriste Laura Burgers zet zich in voor de rechten van de natuur. Met die blik keek ze naar Stalker. Socioloog Ruben Jacobs ging met haar in gesprek.

Bekijk het interview
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.