Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Actie! Bob Bronshoff op de set (© Bob Bronshoff)

Actie! Bob Bronshoff op de set

Bob Bronshoff / NL, 2022

Al meer dan 25 jaar fotografeert Bob Bronshoff filmsets. Een selectie van zijn setfoto’s is te zien in een presentatie in Eye Filmmuseum, van 23 augustus tot en met 11 september, samen met een korte documentaire en exemplaren van Skrien en de Filmkrant, de tijdschriften waarin de foto's zijn gepubliceerd.

poster Actie! Bob Bronshoff op de set

Begin jaren tachtig vroeg Skrien of Bob Bronshoff (Amsterdam, 1958) niet eens wat foto’s voor het filmtijdschrift wilde maken. Binnen de kortste keren had hij Akira Kurosawa, Wim Wenders en Robbie Müller voor zijn camera. In februari 1995 kreeg Bronshoff zijn eigen fotorubriek in Skrien: ‘Werk in uitvoering’. Voor de eerste aflevering ging hij in Limburg naar de set van de televisieserie De Partizanen van Theu Boermans. Na het verscheiden van Skrien, in 2009, werd de rubriek geadopteerd door de Filmkrant, onder een andere naam: ‘Actie!’. Inmiddels bezocht Bronshoff al meer dan 250 sets van Nederlandse speelfilms, studentenfilms, documentaires, kunstprojecten en series, van wereldvermaarde regisseurs én aankomende talenten.

Op de wand bij Cinema 1 in Eye is een grote selectie foto’s te zien, onder andere van de sets van Borgman, Filmpje!, Flodder, Ja zuster Nee zuster, Karakter, Minoes, Prins, Suzy Q, Unter den Palmen en Wolf, samen met een korte documentaire van Annabel Essink en Freek Zonderland die Bronshoff op de set volgen, en exemplaren van Skrien en de Filmkrant, met teksten van Jan Pieter Ekker. De setfoto’s worden opgenomen in de collectie van Eye.

Op zondagavond 11 september vanaf 20:30 vindt in Eye de finissage van de presentatie plaats. De avond bestaat uit een interview met Bob Bronshoff aan de hand van een selectie van zijn foto's, columns van Hans Aarsman en Peter Delpeut, een filmquiz onder leiding van regisseur Martin Koolhoven en filmprogrammeur Ronald Simons, en een optreden van een gelegenheidsband onder leiding van Jelle Broek, de gitarist van De Dijk.

De presentatie bij Cinema 1 is gratis te bezoeken. Je hebt geen kaartje nodig.

Details

Regisseur

Bob Bronshoff

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

setfoto Arne Toonen's Baantjer: Het begin (© Bob Bronshoff)
setfoto Ben Sombogaart's De Tweeling (© Bob Bronshoff)
placeholder video Bob Bronshoff

Interview met Bob Bronshoff

Annabel Essink en Freek Zonderland bezochten Bob Bronshoff in zijn studio en interviewden hem over zijn carrière.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op