Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Almacita di desolato (Felix de Rooy, NL 1986)

Almacita di Desolato

Felix de Rooy / NL, 1986 / 110 min.

Na hun eerste, in New York gesitueerde speelfilm Desiree (1984) keerden de Curaçaose filmmakers Norman de Palm en Felix de Rooy voor Almacita di desolato terug naar hun geboortegrond. Het verhaal wortelt in de lokale mythologie waarin vervloekingen en geesten een prominente rol spelen.

poster Almacita di desolato (Felix de Rooy, NL 1986)
Marian Rolle, eerder te zien in Desiree, speelt Solem, een priesteres uit het dorpje Desolato, die de inwoners moet behoeden voor ziekte en onheil. De prijs die ze voor haar positie heeft betaald is dat ze niet kan praten en de lichamelijke liefde heeft moeten afzweren.

Als ze een gewonde man tegenkomt, bezwijkt ze toch voor diens charmes. Het is het Kwaad in hoogst eigen persoon, dat haar niet alleen bezwangert maar er ook voor zorgt dat ze, met haar dochtertje, wordt verstoten door de gemeenschap. Alleen een tocht naar het rijk der voorvaderen kan de vloek opheffen.

Visuele kracht

Hoewel de film na zijn première op het Nederlands Film Festival wisselend werd ontvangen, was er unaniem waardering voor de visuele kracht ervan. Die was voor een flink deel te danken aan de inbreng van de Amerikaanse cameraman Ernest Dickerson, bekend van zijn werk met Spike Lee en tegenwoordig vooral actief als regisseur.

In een interview vertelde De Rooy wat hem voor ogen had gestaan: 'De schoonheid en de kracht van de Antilliaanse cultuur en natuur vast te leggen en kenbaar te maken aan de rest van de wereld.' Missie geslaagd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Felix de Rooy

Productiejaar

1986

Productieland(en)

NL

Originele titel

Almacita di Desolato

Lengte

110 min.

Taal

Papiaments

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)
still Almacita di desolato (Felix de Rooy, NL 1986)
still Almacita di desolato (Felix de Rooy, NL 1986)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op