Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Bird (1988) (soundwave)

Bird

Clint Eastwood / US, 1988 / 160 min.

Clint Eastwood en jazz? Het is lastig voorstelbaar, maar de latere Dirty Harry speelde op z’n vijftiende al jazzpiano en zag Charlie Parker bij een Jazz at the Philharmonic-optreden. Bird is Eastwoods eerbetoon aan de geniale voorman van de bebop.

poster Bird (Clint Eastwood, US 1988)
“Amerika heeft twee unieke kunstvormen voortgebracht”, constateerde Clint Eastwood in een interview met de LA Times, “jazz en de western.” En voor beide kunstvormen klopt het hart van de man die zowel jazzfanaat is als icoon van de (spaghetti)western.

Na zijn optreden in Unforgiven, tegenover Gene Hackman, verdween de western min of meer uit het leven van Eastwood; maar de liefde voor de jazz bleef.

Misschien niet zo verwonderlijk: Eastwood groeide op met een moeder die hartstochtelijk fan was van Fats Waller. En Parkers optreden in de jaren veertig, gezien door een 14-jarige Eastwood, deed hem beseffen dat er een saxofonist was opgestaan die jazzgeschiedenis schreef, bebopgeschiedenis om precies te zijn. “Hij deed me duizelen”, herinnert Eastwood zich.

Authentieke saxsolo’s

Over het genie Charlie Parker – vertolkt door een fenomenale Forest Whitaker – gaat Bird, een eerbetoon aan de vernieuwende jazzstijl van de jaren veertig en een tekening van de laatste jaren van Parkers leven, waarin een heroïneverslaving hem te machtig werd.

Voorop echter staat de muziek; authentieke saxsolo's van Parker werden geïntegreerd in moderne opnames, een technische krachttoer van Eastwoods huiscomponist Lennie Niehaus, die bovendien de in Cannes bekroonde hoofdrolspeler Forest Whitaker geloofwaardig sax leerde naspelen.

Dat Niehaus hedendaagse jazzmusici liet meespelen met de originele opnamen van Parkers kringelende, razendsnelle high energy-noten was vloeken in de kerk voor traditionele jazzliefhebbers. De avontuurlijke aanpak zou Parker, meester van de improvisatie, wellicht hebben bevallen.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Clint Eastwood

Productiejaar

1988

Productieland(en)

US

Originele titel

Bird

Lengte

160 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still Bird (Clint Eastwood, US 1988)
still Bird (Clint Eastwood, US 1988)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op