Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cave of Forgotten Dreams (Werner Herzog, US 2010)

Cave of Forgotten Dreams 3D

Werner Herzog / US, 2010 / 90 min.

3D-documentaire waarin Herzog afdaalt in een nauwe spleet waar 32.000 jaar geleden de prachtigste grotschilderingen werden gemaakt. Met uiterst zeldzame beelden van de voor het publiek ontoegankelijke grot van Chauvet. Ernst Reijseger schreef de muziek.

poster Cave of Forgotten Dreams (Werner Herzog, US 2010)
Volgens Herzog is de Chauvet-grot in de Ardèche de geboorteplek van de cinema. Het is een tijdscapsule die tienduizenden jaren ongeopend is gebleven, totdat het in 1994 werd ontdekt door een archeoloog die een briesje uit een nauwe tunnel voelde komen. Nu is het enkel toegankelijk voor een handjevol archeologen, kunsthistorici en geologen. En heel eventjes voor Herzog, die wel vaker ferm gesloten deuren weet te openen. Met steriele laarzen mocht hij naar binnen. Zijn tijd daar was beperkt omdat de schilderingen niet met uitgeademde koolstofdioxide mogen worden beschadigd.

Zijn bezoek aan de grot brengt Herzog tot zijn een van zijn belangrijkste bespiegelingen: de prachtige schilderingen die hij daar aantreft zijn protocinema, voorloper van film. Net als filmmakers communiceerden de Cro-Magnonmensen via figuratieve beelden in plaats van woorden. Herzog ziet overal beweging: neushoorns die met elkaar vechten, paarden met open monden die tot ons lijken te spreken, met acht benen alsof ze aan het rennen zijn. Licht van toortsen en bewegende schaduwen moeten de paarden tienduizenden jaren geleden tot leven hebben gebracht. De tekenaars moeten hebben gedanst met de schaduwen, net zoals Fred Astaire dat deed in Swing Time.

Cellist Ernst Reijsiger schreef de soundtrack voor Herzogs wondermooie documentaire. Reijsiger zal aanschuiven voor een nagesprek bij de vertoning op 9 september en komt in Eye optreden op vrijdag 23 juni.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2010

Productieland(en)

US

Originele titel

Cave of Forgotten Dreams 3D

Lengte

90 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Cave of Forgotten Dreams (Werner Herzog, US 2010)
still Cave of Forgotten Dreams (Werner Herzog, US 2010)
Ernst Reijseger at the Werner Herzog exhibition opening (© Maarten Nauw)

Interview met Ernst Reijseger

Muziek speelt een essentiële rol in de films van Werner Herzog. De Nederlandse cellist en componist Ernst Reijseger werkt al twintig jaar met Herzog. In ons online magazine stelt hij zijn manier van werken voor ons open en bespreekt hij zijn uitzonderlijke relatie met de filmmaker.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op