Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Family Romance, LLC (Werner Herzog, US 2019)

Family Romance, LLC

Werner Herzog / US, 2019 / 89 min.

Voor Werner Herzog bestaat er geen fundamenteel verschil tussen documentaire en speelfilm. Deze tragikomedie, waarin leugen en waarheid op een verrassend speelse manier stuivertje wisselen, kreeg vreemd genoeg geen Nederlandse bioscoopuitbreng.

poster Family Romance, LLC (Werner Herzog, US 2019)
Gescheiden vader Ishii Yūichi ontmoet na negen jaar zijn inmiddels twaalfjarige dochter Mahiro. Langzaam maar zeker groeit de band tussen de twee. Maar schijn bedriegt. De 'vader' is in werkelijkheid een door Mahiro's moeder ingehuurde stand-in. Ishhi runt een bedrijfje, Family Romance, dat tegen betaling plaatsvervangers van een familielid of vriend levert. Maar naarmate Mahiro's moeder langer voor zijn diensten blijft betalen, wordt de situatie voor Ishii steeds ongemakkelijker.

Een verhaal met een verrassende dubbele bodem, want hoofdrolspeler Ishii Yūichi is de eigenaar van het echt bestaande en in Tokio gevestigde Family Romance. Een gescripte documentaire zou je de film kunnen noemen, die met zijn handheld camerawerk ook de stijl van het genre bedrieglijk dicht benadert. Daarmee is dit, ondanks het voor de regisseur wat ongebruikelijke onderwerp, toch weer een echte Herzog. Een dubbelzinnig spel met fictie en werkelijkheid, met verontrustender implicaties dan je zou denken.

Extatische waarheid

Samen met zijn documentaires Little Dieter Needs to Fly (1997) en Glocken aus der Tiefe (1993) belichaamt deze film misschien wel het beste Herzogs idee van 'ecstatic truth' of 'extatische waarheid': juist wanneer de grenzen tussen feit en fictie vervagen komt er iets vrij dat 'meer waar' kan zijn dan de droge feiten. De film heeft iets wonderlijks tragikomisch en is heerlijk uit de losse pols geschoten, door Herzog zelf met een goedkope digitale camera.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

Family Romance, LLC

Lengte

89 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Family Romance, LLC (Werner Herzog, US 2019)
still Family Romance, LLC (Werner Herzog, US 2019)
Ernst Reijseger at the Werner Herzog exhibition opening (© Maarten Nauw)

Interview met Ernst Reijseger

Muziek speelt een essentiële rol in de films van Werner Herzog. De Nederlandse cellist en componist Ernst Reijseger werkt al twintig jaar met Herzog. In ons online magazine stelt hij zijn manier van werken voor ons open en bespreekt hij zijn uitzonderlijke relatie met de filmmaker.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op