Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
B1216 guardatemanontoccate005 eye filmmuseum desmet collection

De muziekpraktijk in de vroege cinema: lezing door Martin de Ruiter

EYE-muziekprogrammeur Martin de Ruiter vertelt hoe in de jaren tien van de vorige eeuw de muzikale begeleiding van films onderwerp van discussie werd, ook in krantenrecensies. Er kwamen handboeken voor de orkesten en er werden muzieksuggesties met de films meegestuurd.

Desmet posterbeeld geel

Martin de Ruiter vertelt verder over de wijze waarop de cinema-orkesten hun scores en begeleidingen samenstelden, waarbij hij voorbeelden uit de EYE-collectie laat zien en horen (bladmuziek). De bioscooporkesten waren een belangrijk wapen in de concurrentiestrijd tussen de bioscopen, en een manier om de betere burgerij weer in de bioscoop te krijgen. De Ruiter duikt in de originele muziek die er voor films werd geschreven, en legt uit waarom dat maar bij weinig films gedaan werd.

Het Cinema Concert Fior di male sluit goed aan op deze lezing. Om 16.00 uur wordt de film Fior di male uit 1915 vertoond met live muzikale begeleiding van Pien Straesser (zang) en Gilbert den Broeder (piano).

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Jean Desmets Droomfabriek

Van 13 december 2014 tot en met 12 april 2015 wijdde Eye een tentoonstelling aan een van de interessantste periodes uit de filmgeschiedenis aan de hand van de collectie van Jean Desmet (1875-1956).

Lees meer
campagnebeeld Jean Desmets Droomfabriek
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op