Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)

De mythe van de vechtset + Burden of Dreams

LES BLANK / US, 1982 / 130 MIN.

De making of van Werner Herzogs megalomane jungle-epos Fitzcarraldo toont een logistieke nachtmerrie in al zijn verbijsterende details. Met een inleidend programma door Dana Linssen (NRC) & Jan Pieter Ekker (Het Parool) genaamd 'De mythe van de vechtset'.

poster Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)

Voorafgaand aan Burden of Dreams, de beroemde documentaire over het maken van Werner Herzogs Fitzcarraldo, ontrafelen kunst- en filmjournalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen de mythe van de vechtset. Fitzcarraldo is berucht om de extreme productieomstandigheden, de woedeaanvallen van hoofdrolspeler Klaus Kinski en de manier waarop Herzog het filmen als een soort survivalgame aanpakte.

Ooit was alles geoorloofd voor de kunst, ook allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag; de laatste jaren wordt daar onder invloed van de #MeToo-beweging gelukkig heel anders naar gekeken. Met gasten uit de Nederlandse filmwereld bespreken Linssen en Ekker hoe je op een veilige manier artistieke risico’s kunt nemen.

Burden of Dreams

'De mythe van de vechtset' wordt gevolgd door de vertoning van Burden of Dreams (Les Blank, VS, 1982, 95'). Na het zien van die film is één ding glashelder: films als deze zullen nooit meer gemaakt worden. Midden in de jungle van Peru blijkt de Duitse filmmaker al even bezeten als zijn door Klaus Kinski gespeelde hoofdpersoon, die een compleet stoomschip dwars door het oerwoud laat slepen om in the middle of nowhere een operahuis neer te kunnen zetten.

Opvallend: notoire lastpak Kinski die als een doorgedraaide gek de set terroriseert, bleek niet eens de grootste uitdaging waarmee de filmmaker te kampen had. Dat was de natuur zelf, een formidabele, nietsontziende tegenstander in een gebied waar 'de Schepping nog niet af is' en 'alleen dinosaurussen ontbreken.' Herzogs eigen schepping kwam wel af, maar niet voor niets verzucht hij voor de camera: dit nooit weer.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Les Blank

Productiejaar

1982

Lengte

130 min.

Moderator

Dana Linssen & Jan Pieter Ekker

Productieland(en)

US

Originele titel

Burden of Dreams

Taal

Engels

Ondertiteling

Zonder

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)
still Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op