Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dead Birds (Robert Gardner, US 1963)

Dead Birds

Robert Gardner / US, 1963 / 84 min.

Etnografische documentaireklassieker van Harvard-wetenschapper Robert Gardner over de Hubula, een volk dat leeft in de bergen van West-Nieuw-Guinea. Gardner toont hun rituele oorlogsvoering en levenswijze; de Hubula zien zichzelf als vogels die zullen sterven. Vertoning bij de Paravel-Castaing-Taylor-tentoonstelling.

poster Dead Birds (Robert Gardner, US 1963)

In 1961 vertrok Robert Gardner, gerespecteerd etnoloog van Harvard University, met een uitgebreid team van antropologen, kunstenaars, fotografen en een filmcrew naar de Baliem-vallei in de hooglanden van (toen nog) Nederlands Nieuw-Guinea; hij wilde er inheems volken die hun traditionele leefwijze hadden bewaard filmen.

De Baliem-vallei kwam in 1963 onder Indonesisch bestuur, na een oorlog met de kolonisator en stevige druk van de VS op Nederland om het wingewest op te geven.

Universele waarheid

Gardner was met name geïnteresseerd in onderzoek naar de krijgsrituelen van de Hubula om daarmee het geweld in zijn eigen maatschappij beter te begrijpen. Op zoek naar een universele waarheid over de menselijke zucht naar oorlogsvoering voerden Gardner en zijn staf voor het begin van de filmopnamen vele gesprekken, zowel met stamoudsten als kinderen, met krijgers en boeren.

De film - medegefinancierd door Nederland - legt de indrukwekkende krijgsrituelen van de Hubula in conflict met naburige stammen vast; de Hubula beschouwen oorlog als vast gegeven. “Zonder oorlog zou het niet mogelijk zijn de goden en de geesten gunstig te stemmen”, merkt Gardner op over de rol die geweld speelt in deze cultuur.

Bijzonder

De ‘dode vogels’ uit de titels verwijzen zowel naar de trofeeën die buit worden gemaakt op de rivaliserende stammen als naar de Hubula zelf: volgens de overlevering zouden de Hubula ervoor gekozen hebben om zichzelf als ‘vogel’ te betitelen in plaats van als slang. De vogel sterft, de slang leeft voort door z’n oude huid af te schudden.

Dead Birds is ook bijzonder vanwege het gebruik van de nieuwe Arriflex 16mm-camera; de crew kon nu, met Gardner zelf achter de camera, ononderbroken opnamen maken van 12 minuten en de Hubula volgen in long shots; daarvoor waren slechts opnamen van 3 minuten mogelijk.

Verdwenen

Vertoning in samenhang met Expedition Content (Ernst Karel, 2020); de film bestaat vrijwel volledig uit geluidsopnamen gemaakt door mede-expeditielid Michael Rockefeller, die kort na de opnamen van Dead Birds tijdens een reis naar Zuidwest Nieuw-Guinea verdween en niet meer teruggevonden werd.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) ratedThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

Robert Gardner

Productiejaar

1963

Productieland(en)

US

Originele titel

Dead Birds

Lengte

84 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
still Dead Birds (Robert Gardner, US 1963)
still Dead Birds (Robert Gardner, US 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op