Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Drifters (John Grierson, GB 1929) (soundwave)

Drifters

John Grierson / GB, 1929 / 40 min.

Drifters tekent het harde leven van de Schotse haringvissers in expressieve cameravoering. Regisseur John Grierson geldt als grondlegger van de realistische Britse documentaireschool, te zien in samenhang met Leviathan van kunstenaarsduo Paravel & Castaing-Taylor. Live begeleiding Martin de Ruiter.

poster Drifters (John Grierson, GB 1929)
Zwart-witopnamen van knoestige vissers in de haven van het Schotse visserdorpje Hannan Voe. De mannen gaan aan boord, het schip vaart de haven uit, de boot deint op de ruwe golven van de Noordzee, op zoek naar een goede haringvangst. Een storm steekt op, de netten worden binnengehaald, na terugkeer wordt de haring gelost en per trein en schip naar de winkels vervoerd.

Met Drifters legde regisseur John Grierson de grondslag voor de Britse documentaire school, waarvan de invloeden reiken tot Paul Rotha, Lindsay Anderson en Ken Loach. Hoofdrolspelers van zijn in expressieve stijl gefilmde verslag zijn de vissers en de zee, de door Sergej Eisenstein (Pantserkruiser Potjomkin) beïnvloedde montage gaf de eenvoudige vertelling ritme en dramaturgische lading.

Mijlpaal

Het was dan ook geen toeval dat de première van Drifters – door Grierson ‘documentaire’ genoemd, hij was de eerste die de term gebruikte – op 10 november 1929 in een programma was te zien met de eerste vertoning van Pantserkruiser Potjomkin (1925) in Groot-Brittannië.

Net zoals Eisenstein werkte Grierson met niet-professionele acteurs, draaide hij veel op locatie (de zee) en combineerde die met studio-opnamen. Drifters zou Griersons enige regie blijven – hij bleef vooral producent en werd later hoofd van het Canadese Film Fonds -, maar geldt nog altijd als mijlpaal in het documentaire genre. Daarvoor al had Robert J. Flaherty de weg gebaand met zijn (geënsceneerde) portret van het harde leven van een Inuit-familie, Nanook of the North (1922).

Vertoning in samenhang met de film Leviathan (2012) - duizelingwekkende studie over de relatie tussen de mens en de zee – van kunstenaarsduo Paravel & Castaing-Taylor, van wie nu een tentoonstelling is te zien in Eye.

Details

Not (yet) rated

Regisseur

John Grierson

Productiejaar

1929

Productieland(en)

GB

Originele titel

Drifters

Lengte

40 min.

Taal

none

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
still Drifters (John Grierson, GB 1929)
still Drifters (John Grierson, GB 1929)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op