Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Echos aus einem Düsteren Reich (Werner Herzog, DE/FR 1990)

Echos aus einem düsteren Reich

Werner Herzog / DEUZE, 1990 / 93 min.

Indringende film met een absurdistisch tintje: de Britse journalist Michael Goldsmith praat redelijk goedgemutst met allemaal vertrouwelingen van Bokassa, de dictator uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, die Goldsmith liet opsluiten en martelen.

poster Echos aus einem Düsteren Reich (Werner Herzog, DE/FR 1990) © Werner Herzog Film

Jean-Bédel Bokassa grijpt in 1966 de macht in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zijn nachtmerrieachtige bewind wordt versterkt door een persoonlijkheidscultus: hij zou meer dan 50 kinderen hebben verwekt, zijn vijanden levend aan krokodillen voeren en mensenvlees eten. In 1977 kroont hij zichzelf tot keizer tijdens een hallucinante ceremonie, geïnspireerd op Napoleon.

Voor deze documentaire reist Werner Herzog naar de Centraal-Afrikaanse Republiek met journalist Michael Goldsmith, die er tijdens Bokassa’s bewind gevangen had gezeten. Door middel van interviews en archiefbeelden toont Herzog hoe macht corrumpeert en uiteindelijk leidt tot totale verdorvenheid. De beelden van de kroningsceremonie druipen van de perverse doorwerking van koloniaal gedachtegoed.

“Hij was volstrekt bizar; ik was gefascineerd door de sprankeling van het kwaad in deze ongelooflijke figuur. De film is een poging om de duistere krochten te verkennen die verborgen liggen in de ziel van de mens.” De tiran wordt zo op velerlei manieren verbeeld: als marionet, als symbool van het kwaad, als groot mysterie en als bewijs voor Herzogs stelling dat de mens een aangekleed beest is.

De documentaire begint met beelden van duizenden krabben die over de aarde krioelen. Herzog kan niet uitleggen waarom: “Er is geen sprake van symboliek en ik kan het niet helemaal verklaren, maar ik weet gewoon dat deze beelden in de film horen.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1990

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Echos aus einem düsteren Reich

Lengte

93 min.

Taal

German, French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Echos aus einem Düsteren Reich (Werner Herzog, DE/FR 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op