Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still El mar la mar (Joshua Bonnetta & J.P. Sniadecki, US 2018)

Ethnographic Landscapes

Eye on Art: Ethnographic Landscapes

Antropoloog, filmmaker en theoreticus J.P. Sniadecki in gesprek met collega-antropoloog Cristiana Strava (Universiteit Leiden) over etnografische cinema; met fragmenten uit films van Sniadecki, waarvan er twee te zien zijn in het filmprogramma bij de Paravel & Castaing-Taylor-tentoonstelling.

poster Ethnographic Landscapes

De twee laten filmfragmenten zien en praten over onderwerpen als samenwerking tussen disciplines, mogelijk- en onmogelijkheden van de antropologische en etnografische cinema; hoe je als maker en onderzoeker omgaat met het verband tussen verhalen en beelden, en wat je doet met de veelheid aan media die je te beschikking staan: analoge en digitale opnamen; audiodocumentatie.

J.P. Sniadecki is een alumnus van het door Lucien Castaing-Taylor opgerichte Sensory Ethnography Lab van Harvard University. Zijn films waren op tal van festivals te zien en werden opgenomen in prestigieuze overzichtstentoonstellingen van onder meer het MoMA, Guggenheim en The Museum of Natural History.

Cristiana Strava is sociaal-antropoloog; ze studeerde aan Harvard University en promoveerde aan de University of London. Haar werkgebied omvat onder meer de studie van veranderende urbane ruimtes en welke krachten daarin werkzaam zijn.

Op deze dag zijn ook twee van Sniadecki's films te zien: El mar la mar (2017, over leven in de Sonorawoestijn, op de grens van Mexico en de Verenigde Staten) en Foreign Parts (een film die hij samen met Véréna Paravel maakte in 2010; over ongewenste nieuwbouwplannen in de wijk Queens, New York).

Co-presentatie met ReCNTR, Leiden University.

Bijzondere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Foreign Parts (Véréna Paravel & J.P. Sniadecki, US/FR 2010)
still El mar la mar (Joshua Bonnetta & J.P. Sniadecki, US 2018)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op