Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Foreign Parts (Véréna Paravel & J.P. Sniadecki, US/FR 2010)

Foreign Parts

Véréna Paravel, J.P. Sniadecki / US, FR, 2010 / 81 min.

In Willets Point, Queens, New York, hebben de bewoners geen boodschap aan gemeentelijke nieuwbouwplannen. Portret van immigranten die overleven te midden van sloperijen. Op 12 maart (19.15) is J.P. Sniadecki, een van de regisseurs, in Eye om te vertellen over filmen in de rafelrand.

poster Foreign Parts (Véréna Paravel & J.P. Sniadecki, US/FR 2010)

Nw York is geen gemakkelijke stad om in te leven; wie op Manhattan woont moet over een extreem gevulde bankrekening beschikken en wie als immigrant aanspoelt aan de rand van een stadsdeel als Queens komt terecht in een buurt die wordt omschreven als ‘het ravijn van verval’.

Ruim drie jaar lang filmden Véréna Paravel – wiens werk nu te zien is in de expositie Paravel & Castaing-Taylor – en J.P. Sniadecki de bewoners van Willets Point, vlak naast waar het nieuwe baseballstadion van de New York Met’s verrees. Daartoe werd de wijk gesaneerd en kwam er nieuwbouw voor meer vermogende New Yorkers.

Levendig

Rond 2010 is Willet Points een wijk waar de infrastructuur erodeert en tal van immigranten een bestaan proberen op te bouwen. Het is de wijk van vervallen bedrijfjes en fabriekjes, waar veel kapot is en nooit meer hersteld wordt. Paravel en Sniadecki filmden er, legden contact en laten zien hoe in de buurt vol autosloperijen een levendige recyclinghandel is ontstaan.

Foreign Parts is geen traditionele documentaire, maar laat je voelen, zien en bijna ruiken hoe het is om te leven in een wijk bewoond door zogenaamde have-nots die luisteren naar namen als Joe (de laatste originele bewoner), Julia (koningin van de daklozen) en Sara en Luis, die leven in een verlaten bestelbus. De film was te zien op tal van festivals en won onder meer de Best First Feature-prijs van het filmfestival van Locarno.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) ratedThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

Véréna Paravel, J.P. Sniadecki

Productiejaar

2010

Productieland(en)

US, FR

Originele titel

Foreign Parts

Lengte

81 min.

Taal

English, Spanish, Hebrew (modern)

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
still Foreign Parts (Véréna Paravel & J.P. Sniadecki, US/FR 2010)
still Foreign Parts (Véréna Paravel & J.P. Sniadecki, US/FR 2010)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op