Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Fresh Kill (Shu Lea Cheang, GB/US 1994)

Fresh Kill

Fresh Kill

Vertoning van de eco-feministische dystopische speelfilm Fresh Kill (Shu Lea Cheang, 1994) met introductie door Kimberly Tarr (New York University Libraries), als onderdeel van het avondprogramma van de 8e Eye International Conference.

poster Eye International Conference 2023: Fresh Kill
Bijna drie decennia na de creatie van Shu Lea Cheangs eco-feministische dystopische speelfilm Fresh Kill uit 1994 heeft de film nieuwe doelgroepen bereikt en gemeenschappen aangespoord om de manier waarop de realiteit in de film huiveringwekkende overeenkomsten vertoont met het hedendaagse leven, opnieuw te overwegen.

De productie van Fresh Kill, opgenomen in Manhattan en Staten Island, is emblematisch voor de activistische geest die niet alleen de film maar ook al het werk van Cheang doordringt. Ondanks de dystopische setting zijn de thema's van de film, namelijk hebzucht van bedrijven, vernietiging van het milieu en technologische onderdrukking, nog steeds relevant voor de hedendaagse samenleving. Cheang's scripts, storyboards, stills, foto's van locaties, tentoonstellingsgeschiedenis en gerelateerde parafernalia hebben waardevolle context bijgedragen aan het conserveringsproject, evenals de nauwe communicatie met het filmteam, waaronder regisseur Cheang.

Met behulp van het originele cameranegatief werd de 35mm-film in 2022-23 geconserveerd met de steun van de National Film Preservation Foundation. In nauwe samenwerking met Asian CineVision en het Asian/Pacific/Institute, faciliteert NYU Libraries dit proces van blootstelling en betrokkenheid, waarbij een reeks tentoonstellingen en onderzoeksaanvragen gerelateerd aan dit werk worden ondersteund.

Deze presentatie maakt deel uit van de 8e Eye International Conference, dat dit jaar het thema Activating the Archive: Audiovisual Collections and Civic Engagement, Global Collaboration, and Societal Change heeft.

Details

Regisseur

Shu Lea Cheang

Productiejaar

1994

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Onderdeel van

Eye International Conference 2023

Eye Filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam presenteren de 8e Eye International Conference over ‘Activating the Archive: Audiovisual Collections and Civic Engagement, Global Collaboration and Societal Change’.

Lees meer
campagnebeeld Eye International Conference 2023 (horizontaal)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op