Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La steppa (Alberto Lattuada, IT/FR/YU 1962)

La steppa

Alberto Lattuada / IT, FR, YUCS, 1962 / 100 min.

Bewerking van een van de mooiste verhalen van Anton Tsjechov door Alberto Lattuada. Een jongen reist over de Russische steppe naar de grote stad en wordt volwassen. Lattuada wisselt tussen het komische en dramatische in fraaie opnamen van het uitgestrekte landschap.

poster La steppa (Alberto Lattuada, IT/FR/YU 1962)

‘De steppe’ is een van de meest geliefde korte verhalen van Anton Tsjechov. Ook Alberto Lattuada, als regisseur thuis in vele genres – van neorealistisch drama tot commedia all’italiana en literatuurbewerkingen –, was gegrepen door het thema van de reis-die-leidt-tot-volwassenwording.

Het negenjarige boerenjongetje Jegoroeska wordt naar de grote stad gestuurd om verder te leren. Onder begeleiding van zijn oom Ivan en de pope (geestelijke) Christofor Siriski maakt Jegoroeska een meerdaagse reis over de uitgestrekte Oekraïense steppe – dagen waarin hij van verwonderd kind uitgroeit tot zelfbewuste jongeman.

Lattuada heeft zowel oog voor de psychologie van het kind als de schoonheid van de natuur en de mensen die Jegoroeska tegenkomt; de jongen wordt verliefd, doet mee aan een dorpsfeest en belandt met koorts in een hospitaal.

Gegrepen

Lattuada’s verfilming van Tsjechovs verhaal is een ontroerend coming of age-verhaal en een verkenning van de grimmige sociale werkelijkheid: het leven op de steppe is hard, armoede is alomtegenwoordig.

De opnamen vonden grotendeels plaats in het (toenmalige) Joegoslavië; voor de rol van de geestelijke koos Lattuada de Franse acteur Charles Vanel, die ook te zien is in de films van grootheden als Luis Buñuel, Henri-Georges Clouzot en Alfred Hitchcock.

Lattuada toonde zich gegrepen door de Russische literatuur; Cuore di cane (1976), La tempesta (1958) en Il capotto (1952) zijn bewerkingen van de verhalen van Boelgakov, Poesjkin en Gogol.

De steppe is een van de mooiste novelles uit de wereldliteratuur.” (Alberto Lattuada)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alberto Lattuada

Productiejaar

1962

Productieland(en)

IT, FR, YUCS

Originele titel

La steppa

Lengte

100 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Alberto Lattuada

Met de herontdekking van Alberto Lattuada (1914 - 2005) keert het werk van een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de aandacht. Meer dan vier decennia (Italiaanse) filmgeschiedenis omvat Lattuada’s carrière, toch is hij lang ondergewaardeerd.

Lees meer
campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op