Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Lets Get Lost (1989) (soundwave)

Let's Get Lost

Bruce Weber / US, 1989 / 120 min.

Fascinerend portret van jazz-trompettist Chet Baker, gemaakt door fotograaf Bruce Weber, geeft een onthutsend beeld van de muzikant die ten gronde is gegaan aan zijn drugsversla­ving. De aantrekkingskracht én vele gebreken van de trompettist in één noir-documentaire gevangen.

poster Let's Get Lost (Bruce Weber, US 1989)

Bruce Webers meesterwerk over de 'cool jazz'-grootheid laat zien hoe Chet Bakers drugsmisbruik uiteindelijk zijn dood zou betekenen. De film werd slechts vier maanden voor zijn dodelijke val uit een hotel­raam in Amsterdam opgenomen.

De documentaire oogt meer als een dromerige film noir dan als een typische jazzdocumentaire. Weber volgt de gebroken en skeletachtige Baker langs de stranden van Santa Monica, via opnamestudio's in Los Angeles naar Zuid-Frankrijk. Deze huiveringwekkende scènes worden afgewisseld met foto's en video's van de jonge Baker die de belofte in zich had om James Dean, Frank Sinatra en Bix Beiderbecke in één te zijn.

Raadselachtig

Toch is dit niet zo'n documentaire die de schoonheid en energie van de jeugd pijnlijk contrasteert met de fysieke achteruitgang van een gebeitelde man op leeftijd. De film snijdt juist bijna willekeurig tussen archiefbeelden en filmmateriaal uit 1987 om de essentie van Baker onveranderlijk en eeuwig te laten lijken.

Scènes van een trompetspelende Chet Baker krijgt evenveel aandacht als de verhalen van familie en vroegere geliefden over Bakers constante afwezigheid, misbruik en verslaving. Webers briljante film weet zo de aantrekkingskracht én de vele gebreken van de raadselachtige trompettist te vangen.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Bruce Weber

Productiejaar

1989

Productieland(en)

US

Originele titel

Let's Get Lost

Lengte

120 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still Let's Get Lost (Bruce Weber, US 1989)
still Let's Get Lost (Bruce Weber, US 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op