Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Passing Through (1977) (soundwave)

Passing Through

Larry Clark / US, 1977 / 111 min.

Intense, 'politieke jazzfilm' vol rauwe energie met jazz als emancipatoire, politieke kracht. Larry Clark is een van de boegbeelden van de L.A. Rebellion-beweging die zich vanaf de jaren 70 afzette tegen Hollywood en een eigen, nieuwe Black Cinema wilde ontwikkelen.

poster All that Jazz: Passing Through (Larry Clark, US 1977)

Saxofonist Eddie Warmack komt net uit de gevangenis en wil zijn leven beteren door volledig voor de muziek te gaan. Hij heeft echter moeite met de louche types die in de muziekindustrie de touwtjes in handen hebben en jazzmuzikanten brutaal uitbuiten voor winst. Hij voelt dat zijn artistieke integriteit op het spel staat.

Voor raad gaat hij op zoek naar zijn voormalige saxofoonleraar en spirituele gids 'Poppa' Harris, die de kracht van jazz verbindt aan de strijd van generaties zwarte mensen tegen slavernij. 'Poppa' Harris verdiept Eddie's begrip van de Afrikaanse wortels van de jazz, gebaseerd op samenwerking binnen een gemeenschap en een ensemble.

Explosie

Passing Through is een zelden geziene parel van de Amerikaanse onafhankelijke cinema en zit vol jazz, gearrangeerd door Horace Tapscott en met muziek van onder andere Charlie Parker, John Coltrane, Eric Dolphy en Sun Ra. Het laat een prikkelend licht schijnen op de historische oorsprong van jazz die op gespannen voet kan staan met een (veelal witte) muziekindustrie en een op persoonlijke winst beluste samenleving. Jazz wordt in deze film dan ook beschouwd als een emancipatoire, zinderende kracht van verzet. Alleen al de openingsscéne is een 15 minuten lange ode aan jazzmuzikanten, gevat in zinderende abstracte kleurenvlakken. Een film als een explosie, voor zover bekend de eerste vertoning in Nederland!

LA Rebellion

Larry Clark is als filmmaker geschoold aan de UCLA School of Theatre, Film and Television, en maakte deel uit van de LA Rebellion. Hij gaf een stem aan een hele generatie Afrikaanse en Afro-Amerikaanse filmmakers in Los Angeles in de jaren 70, samen met medestudenten en medewerkers van de UCLA: Haile Gerima, Charles Burnett, Julie Dash en Billy Woodberry.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Larry Clark

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Passing Through

Lengte

111 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still Passing Through (Larry Clark, US 1977)
still Passing Through (Larry Clark, US 1977)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op