Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: The Connection (1961) (soundwave)

The Connection

Shirley Clarke / US, 1961 / 110 min.

In Shirley Clarkes baanbrekende debuut wacht een groep junkiejazzmuzikanten op hun volgende fix. Met zijn rusteloze camerawerk, speelse Beat-dialogen en coole jazzscore van Freddie Redd werd het een – niet vaak vertoonde – mijlpaal in de Amerikaanse onafhankelijke film.

poster The Connection (Shirley Clarke, US 1961)

Tijdens All That Jazz besteed Eye bijzondere aandacht aan van de New Yorkse avant-garde filmmaakster Shirley Clarke (1919-1997), met naast haar baanbrekende debuutfilm The Connection ook de vertoning van de Ornette Coleman-documentaire Ornette: Made in America (1985), wat haar laatste film bleek te zijn. Haar oeuvre werd in grote mate beïnvloed door jazz.

The Connection vertelt het verhaal van een groep jazzmusici (onder wie real-life jazzgrootheden Jackie McLean en Freddie Redd, die de filmmuziek maakte) die samen in één rommelig appartement zitten te wachten op hun drugsdealer terwijl een jonge documentairemaker een 'waarheidsgetrouwe' film over hen probeert te maken.

Satirisch en speels

Via een soort droste-effect (film-binnen-een-film) schetst The Connection een satirisch, cynisch portret van de New Yorkse beau monde, in de vorm van de documentairemakers. Daarnaast werpt het een soms bijna ongemakkelijk licht op drugsverslaving zonder daarbij echter totaal zwaarmoedig te worden; de cinematografie – beïnvloed door de Nouvelle Vague – is prachtig en de toon dankzij de soms poëtische 'Beat-dialoog' ook speels.

De omstreden film verbrijzelde stereotypen op zowat elke denkbare manier en werd onderwerp van een historische censuurzaak wegens 'onfatsoenlijk taalgebruik'. The Connection werd destijds geprezen als een meesterwerk en werd onder filmmakers zeer invloedrijk. De film is sinds het begin van de jaren tachtig echter niet meer in de bioscoop te zien geweest, tot nu!

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Shirley Clarke

Productiejaar

1961

Productieland(en)

US

Originele titel

The Connection

Lengte

110 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still The Connection (Shirley Clarke, US 1961)
still The Connection (Shirley Clarke, US 1961)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op