Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Letters to Max (Eric Baudelaire, 2014)

Letters to Max

Eric Baudelaire / FR, 2014 / 103 min.

In dit poëtische en zeer persoonlijke filmessay stelt filmmaker Eric Baudelaire de vraag: wat is een staat? Met betoverende beelden van de spookachtige regio Abchazië overschrijdt hij alle grenzen. Met Q&A met de filmmaker.

poster Letters to Max (Eric Baudelaire, 2014)
Abchazië bestaat zonder te bestaan: het is een territorium met grenzen, een regering, een vlag en een taal, maar het heeft geen wettelijk bestaan omdat het bijna twintig jaar lang niet werd erkend door een andere natiestaat. Eric Baudelaire verzond 74 brieven in 74 dagen aan Maxim Gvinjia, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Abchazië. De correspondentie wordt voorgelezen door Maxim, vergezeld van beelden die Baudelaire filmde in Abchazië. Zo probeert hij de essentie van identiteit, verbondenheid en staatsvorming te vangen.

Wat betekent het om een paspoort te hebben van een niet-erkende staat? Wat betekent het om in politiek limbo te wonen en te midden van een bevroren militair conflict te leven? In de film krijgt de geschiedenis een persoonlijk perspectief en word je meenomen op een intieme reis.

Programmeurs van de Toekomst

Letters to Max is onderdeel van het programma Not a Map But a Trace: Former Soviet Land Reclaimed, samengesteld door Programmeur van de Toekomst Kseniia Bespalova. De films die ze uitzocht volgen alternatieve visuele geografieën van de voormalige Sovjet-Unie. Ze tonen beschadigde landschappen die de herinnering aan de onderdrukking nog altijd in zich dragen. Zo worden de landschappen heroverd op de overheersende verhalen van het staatssocialisme.

Eerste lichting

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye. Ze behoren tot de eerste lichting van een traineeship voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye. In de opleiding leren de deelnemers alles wat ze moeten weten over filmprogrammering, waarbij ze hun eigen ideeën delen en andere programmeurs in het museum inspireren. Mogelijk gemaakt dankzij Fonds 21 Extra.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Eric Baudelaire

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR

Originele titel

Letters to Max

Lengte

103 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Programmeurs van de toekomst

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Programmeurs Janilda Bartolomeu, Korée Wilrycx en Kseniia Bespalova behoren tot de eerste lichting van een talentontwikkelingsprogramma voor toekomstige filmprogrammeurs, in 2022 opgezet door Eye. Met cinema uit de Afro-diaspora die tegen de enkelvoudige realiteit ingaan, vrouwelijke kunstenaars over mannelijkheid en alternatieve visuele geografieën van de voormalige Sovjet-Unie.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst
still Letters to Max (Eric Baudelaire, 2014)
still Letters to Max (Eric Baudelaire, 2014)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op