Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Nomadland (Chloé Zhao, US 2020)

Nomadland

Chloé Zhao / US, 2020 / 108 min.

Zestiger Fern (Frances McDormand) verliest haar baan, en trekt in de camper door het Amerikaanse westen, op zoek naar een nieuw bestaan. Indrukwekkend portret van een generatie Amerikanen voor wie geen pensioen is weggelegd.

poster Nomadland (Chloé Zhao, US 2020)
Frances McDormand, echtgenote van Joel Coen, verwierf bekendheid met haar optreden als politievrouw in Fargo. Haar drooghumoristische uitstraling past perfect bij het dito droog uitgeserveerde absurdisme van de Coen Brothers. Dat McDormand meer is dan een getalenteerde comédienne, blijkt uit haar optreden in Nomadland, de derde lange speelfilm van de Chinees-Amerikaanse regisseur Chloe Zhao. Daarin geeft McDomand gestalte aan de zestiger Fern, een vrouw die wordt getroffen door de bankencrisis van 2008. Alle bedrijfjes in haar geliefde woonplaats in Nevada moeten sluiten; als haar man overlijdt is er niets meer wat Fern bindt.

Lotgenoten

Optimistisch als Amerikanen zijn, stapt Fern in haar camper en gaat op zoek naar werk. Ze rijdt door schitterende landschappen en neemt overal klusjes aan. Onderweg ontmoet ze lotgenoten – zestigplussers zonder pensioen die een nomadisch bestaan leiden langs de snelwegen en werk vinden in de dozen van de distributiecentra.

Nomadland is een bijzondere roadmovie; zowel portret van een trotse, avontuurlijke vrouw als schets van de VS in de 21ste eeuw, waar armoede steeds meer levens bepaalt.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Chloé Zhao

Productiejaar

2020

Productieland(en)

US

Originele titel

Nomadland

Lengte

108 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still Nomadland (Chloé Zhao, US 2020)
still Nomadland (Chloé Zhao, US 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op