Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Burn After Reading (Joel & Ethan Coen, US/GB/FR 2008)

Burn After Reading

Ethan Coen, Joel Coen / US, GB, FR, 2008 / 96 min.

Een met sterren bezaaide, slapstick-spionagekomedie vol tragisch grappige idioten, met enkele van de favoriete acteurs van de Coens, zoals Brad Pitt (met raar haar), George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Richard Jenkins en Tilda Swinton.

poster Burn After Reading (Joel & Ethan Coen, US/GB/FR 2008)
Na hun duistere Oscarwinnaar No Country for Old Men keerden Joel en Ethan Coen terug naar de satire, met deze spionage-spoof rond een alcoholische CIA-analist, opportunistische instructeurs van sportschool Hardbodies en een paranoïde, flirtende Marshall. George Clooney speelt een voormalig veiligheidsagent, die het aanlegt met een machtige pestkop (Tilda Swinton) die niets anders dan minachting heeft voor haar echtgenoot Osborne (John Malkovich).

Als Osborne wordt ontslagen door de CIA, begint hij aan een boek waarin hij alle dirt opschrijft, maar de computerdisc met al zijn geheimen valt in handen van twee compleet belachelijke sportschoolmedewerkers die geld nodig hebben. Niet alleen de personages worden steeds bizarder, ook hun capriolen escaleren al snel in chantage en moord.

Burn After Reading is meer dan alleen een spionage-satire. Het biedt ook een vernietigende kritiek op het moderne Amerika als een oppervlakkige, postpolitieke samenleving waar mensen maar al te makkelijk wegkomen met allerlei vormen van bedrog. De film, volgens sommigen de meest onderschatte van de Coen Brothers, is meesterlijk en duister-komisch, waarbij de Coens – zoals zo vaak – van het ogenschijnlijk zinloze iets tragisch grappigs weten te maken: “Report back to me when it makes sense.”

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ethan Coen, Joel Coen

Productiejaar

2008

Productieland(en)

US, GB, FR

Originele titel

Burn After Reading

Lengte

96 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still Burn After Reading (Joel & Ethan Coen, US/GB/FR 2008)
still Burn After Reading (Joel & Ethan Coen, US/GB/FR 2008)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op