Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Orphée (Jean Cocteau, FR 1950)

Orphée

Jean Cocteau / FR, 1950 / 95 min.

Een dichter daalt af in de onderwereld om zijn gestorven geliefde te vinden, een mysterieuze prinses-die-De Dood-is begeleidt hem. Jean Cocteau’s hypnotische bewerking van de Orpheus-mythe geldt nog steeds als onbetwist meesterwerk van de avant-gardecinema. Door de spiegel naar de droom.

poster Orphée (Jean Cocteau, FR 1950)
Afdalen in de onderwereld om je geliefde weer te ontmoeten, het is een klassiek gegeven. In de handen van dichter, filmer en ontwerper Jean Cocteau werd het Orpheus-verhaal een briljante, surrealistische parabel over de Dood en de Liefde.

De regisseur plaatst de door gebrek aan inspiratie gekwelde schrijver Orphée (Jean Marais) en zijn vrouw Eurydice (Marie Déa) nog in de actualiteit van de Parijse rive gauche van de late jaren veertig. Wanneer Orphée – in de ogen van de existentialistische jeugd een relikwie van oude tijden – naar de onderwereld wordt gevoerd door de Prinses (Maria Casarès) en door de Spiegel stapt, krijgt de verbeelding vrij spel in schilderachtige droombeelden vol (persoonlijke) symboliek.

Magisch

Net als de VR-ervaring 'Eurydice: een afdaling in oneindigheid' (Celine Daemen), die nu in Eye is te beleven, is Orphée een verkenning van verlangen, afscheid en magische verbeeldingskracht. Met Le sang d’un poète (1932) en La belle et la bête (1946) geldt Orphée als een van Cocteau’s beste films.

Bij de VR vertoont Eye drie gerelateerde films; naast Orphée zijn ook Orfeu negro (Marcel Camus, 1959) en Claude Goretta’s Orfeo (1985) te zien.

Details

Regisseur

Jean Cocteau

Productiejaar

1950

Productieland(en)

FR

Originele titel

Orphée

Lengte

95 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Hypnotische film die je naar de andere kant van de spiegel brengt. Een betoverende tocht door de onderwereld op zoek naar de verloren geliefde, net als in de VR-ervaring 'Eurydice, een afdaling in oneindigheid' - ook te zien in Eye.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still Orphée (Jean Cocteau, FR 1950)
still Orphée (Jean Cocteau, FR 1950)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op