Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)

Ratcatcher

Lynne Ramsay / GB, FR, 1999 / 94 min.

Glasgow, midden jaren zeventig: James groeit op een arme wijk, onder harde omstandigheden, maar laat de moed niet zakken, Speelfilmdebuut in documentaire stijl van vrouwelijke regisseur Lynne Ramsay, zelf geboren in Glasgow.

poster Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)
Ratcatcher schetst het leven van de Schotse puber James, tijdens de staking van de vuilnismannen van Glasgow, zomer 1973. Hij woont in een buurt die in Nederland zou worden betiteld als achterbuurt, probleemwijk, Vogelaarwijk of krachtwijk.

Nadat hij per ongeluk betrokken raakt bij de verdrinking van een vriend, trekt James zich terug in z’n eigen wereld. Wat er is gebeurd vertelt hij aan niemand. Ondertussen droomt hij van een betere woning voor zijn familie en ontmoet verschillende excentrieke types.

Droge humor

Regisseur Lynne Ramsay filmt het leven van James in rauwe beelden, onsentimenteel en met veel droge humor. Het resultaat is een realistisch en poëtisch verhaal over een jongen die zelf zijn weg moet zoeken in moeilijke omstandigheden.

Lynne Ramsay is geboren en getogen in Glasgow. Haar speelfilmdebuut ging in première in Cannes en werd geroemd om de compromisloos documentaire wijze waarop een arm Schots milieu werd neergezet.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Lynne Ramsay

Productiejaar

1999

Productieland(en)

GB, FR

Originele titel

Ratcatcher

Lengte

94 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Britain’s Brightest

De eigenzinnige Britse filmmakers Andrea Arnold (1961) en Lynne Ramsay (1969) maken films alsof hun leven er van af hangt. Niet qua aantal, maar wel wat betreft urgentie.

Lees meer
header Britain's Brightest – De films van Andrea Arnold & Lynne Ramsay
still Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)
still Ratcatcher (Lynne Ramsay, GB 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op