Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Rebels of the Neon God (Tsai Ming-liang, TW 1992)

Rebels of the Neon God

Tsai Ming-liang / TW, 1992 / 106 min.

Taipei, begin jaren 90. De economie is stormachtig in opkomst, maar de jongeren zijn voornamelijk apathisch. Tsai's baanbrekende debuut volgt een jongensvriendschap in de metropool – motoren, videospelletjes en meisjes zijn de ingrediënten, sfeervolle gitaarmuziek de muzikale omlijsting.

poster Rebels of the Neon God (Tsai Ming-liang, TW 1992)

In de VR-ervaring Missing Pictures deelt Tsai Ming-liang zijn jeugdherinneringen en vertelt hij vanuit een bioscoopstoel over hoe het hem als maker gevormd heeft dat hij als kind met zijn grootouders twee keer per avond naar de film ging. Bij die VR laat Eye zijn invloedrijke debuut zien. In Rebels of the Neon God richt hij zijn camera op Hsiao Kang en Ah Tze; de één een lamlendige puber die zijn examens niet haalt en het huis uit wordt gegooid, de ander een opgefokte jeugdcrimineel. De één rijdt scooter, de ander heeft een motor die hij vertroetelt.

In lang aangehouden shots registreert Tsai Ming-liang hoe de levens van de jongens elkaar kruisen; er is bewondering, aantrekkingskracht en agressie, de homo-erotische ondertoon is onmiskenbaar. Rebels of the Neon God is stadsportret en allegorie over volwassen worden ineen.

De groeiende welvaart van Taiwan brengt de westerse consumptiecultuur onder handbereik, maar trekt ook een wissel op persoonlijke relaties: eenzaamheid is de prijs. Voor deze onnadrukkelijk gebrachte boodschap vindt Tsai Ming-liang in al zijn films steeds nieuwe beelden en invulling.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Tsai Ming-liang

Productiejaar

1992

Productieland(en)

TW

Originele titel

Qing shao nian nuo zha

Lengte

106 min.

Taal

Min Nan Chinese

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
campagnebeeld Xtended: Missing Pictures
still Rebels of the Neon God (Tsai Ming-liang, TW 1992)
still Rebels of the Neon God (Tsai Ming-liang, TW 1992)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op