Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Stitching the Future with Clues (Allison Leigh Holt, US 2021)

Sonic Terrain

Terra Incognita: Sonic Terrain

Een ervaringsgerichte afsluiting van Terra Incognita, kijkend naar technologieën en navigerend door onze hoop en angsten voor de onbekende toekomst van onze wereld.

poster PvdT Aileen Ye – Terra Incognita
Als we de toekomst proberen voor te stellen, denken we automatisch aan de integratie van technologie. Maar wat betekent dit voor het delicate evenwicht tussen de natuur en onze technologische vooruitgang? Dit evenement biedt een unieke zintuiglijke reis waarbij de grenzen tussen het natuurlijke en kunstmatige vervagen, en nodigt ons uit om de ingewikkelde relatie tussen de mensheid en technologie te verkennen.

Door de lens van twee korte films van het Mexicaanse filmcollectief Collectivo Los Ingrávidos en de expanded cinema kunstenaar Allison Leigh Holt werpen deze werken licht op futuristische en voorouderlijke visies en manieren waarop we onze geest en energie voor het heden kunnen richten.

Gevolgd door een live audiovisueel optreden van de Peruaanse digitale kunstenaar Alex Guevara en de Oekraïense geluidskunstenaar Katarina Gryvul, waarbij geluid, licht en beeld met elkaar worden verweven in een multisensorische ervaring die de grenzen tussen realiteit en verbeelding vervaagt.

Programma

 • still Stitching the Future with Clues (Allison Leigh Holt, US 2021)

  Stitching the Future with Clues (Allison Leigh Holt, US 2021, 16’)

  Een neurodivers-futuristisch manifest waarin kijkers worden gevraagd feedbacksystemen te beschouwen als theoretische raamwerken, waarbij gebruik wordt gemaakt van geanimeerde diagrammen, audio-/videofeedbackprocessen en uitgebreide filmtechnieken. Het stuk onthult, door een cybernetische lens, hoe neurodivergentie kan worden gezien als een systeem van betekenisgeving; een die op een andere manier is afgestemd op het tijdelijke, psychische en belichaamde bestaan, en die belangrijke inzichten bezit voor de dringend noodzakelijke wereldopbouw.

 • still Xiuhtecuhtli (Colectivo Los Ingrávidos, MX 2023)

  Xiuhtecuhtli (Colectivo Los Ingrávidos, MX 2023, 16’)

  Dit is een ritmische aanroep van het voorouderlijke vuur, waarin verblindende vlammen botten en natuurlijke elementen reanimeren. Dit is het schijnen van kleur.

 • Katarina Gryvul x Alex Guevara

  Katarina Gryvul x Alex Guevara (Live AV) (40’)

  Een voorstelling vol catharsis en emotionele bevrijding, een intense en meeslepende ervaring tussen hapering en vervormde beelden, die de persoonlijke reizen van Katarina Gryvul en Alex Guevara weerspiegelt. Gryvul zal ook de zware, angstige ademhaling van haar eerste paniekaanvallen integreren, die ze ervoer tijdens de Russische invasie van Oekraïne. Een meeslepende live audiovisuele performance die belichaamde ervaringen en sonische landschappen traceert en een intense ervaring voor het publiek biedt.

 • Alex Guevara (© Camille Blake)

  Bio: Alex Guevara

  Alex Guevara is een digitale kunstenaar uit Lima, Peru, momenteel gevestigd in Berlijn. Hij werkt op een breed scala aan gebieden, waaronder digitale kunst, interactieontwerp, datavisualisatie, generatief ontwerp, interactieve installaties en real-time muziekvisualisatie, waarbij hij kunst, wetenschap en technologie combineert om meeslepende ervaringen en verbluffende landschappen te creëren. Zijn werk is gepresenteerd op internationale festivals en tentoonstellingen over de hele wereld.

 • Katarina Gryvul (© Nika Gargol)

  Bio: Katarina Gryvul

  Katarina Gryvul is een Oekraïense componist en geluidskunstenaar. Ze benadrukt timbre als het belangrijkste vormelement in haar composities. Gepositioneerd tussen klassiek en elektronisch, heeft ze een unieke manier van componeren ontwikkeld die een klassieke, hedendaagse benadering combineert met bewerkte stem en elektronica. Gryvul vervaagt de grenzen tussen traditie en innovatie en maakt stukken die resoneren met zowel vertrouwdheid als experiment.

De films in dit programma zijn Engels gesproken of ondertiteld.

Details

Productiejaar

2024

Lengte

80 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Programmeurs van de Toekomst 2024

Drie nieuwe Programmeurs van de Toekomst presenteren in juli hun filmprogramma's in Eye Filmmuseum. Met films tegen de wanhoop, een kleurrijke trip door de menselijke psyche via animatiefilms, en cinema die je zintuigen op scherp stelt.

Lees meer
campagnebeeld Programmeurs van de Toekomst 2024
still Xiuhtecuhtli (Colectivo Los Ingrávidos, MX 2023)
Katarina Gryvul x Alex Guevara
still Annea Lockwood: A Film About Listening (Sam Green, US 2021)

Eye Film Player

Programmeur van de Toekomst Aileen Ye selecteerde zeven films om thuis te kijken: luisteren naar de wind, een berg die zich herinnert, lava als bloed in het landschap. Verschillende films zijn gratis te bekijken.

Bezoek de Eye Film Player

Mede mogelijk gemaakt door

logo Fonds 21
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op