Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020)

Spaceship Earth

Matt Wolf / US, 2020 / 113 min.

Was het een dwaas hippieproject, toegepaste biologie, een sociaal experiment of kunst? Acht jonge avonturiers sloten zich twee jaar lang op in een hermetisch afgesloten replica van het ecosysteem van planeet Aarde, de Biosphere 2. De enige invloed van buiten was het zonlicht dat door de koepel binnenstroomde.

poster Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020)
Biosphere 2 was een experiment om na te gaan hoe mensen in ecologisch evenwicht kunnen leven met de natuur.

In 1991 lieten acht jonge ‘biospherians’, volgelingen van de charismatische activist John Allen, geestelijk vader van het plan, zich opsluiten onder een gigantische glazen koepel. Onder de overkapping bevonden zich verschillende ecosystemen, waaronder een regenwoud, een tropische oceaan met koraalrif, een woestijn en een savanne met daarin honderden zorgvuldig geselecteerde organismen.

De acht Amerikanen zouden twee jaar lang wetenschappelijke experimenten en proeven doen om te achterhalen welke invloed de mens heeft op zijn omgeving. Al snel echter was de groep bezig met overleven; de CO2-uitstoot nam toe, oogsten vielen tegen en de experimenten voldeden niet aan de wetenschappelijke standaard. Na twee jaar kwamen de deelnemers sterk vermagerd en uitgeput uit de biosfeer.

Matt Wolfs documentaire is de nuchtere tegenhanger van de SF-film Silent Running (1971, Douglas Trumbull), waarin een botanicus in een ruimteschip alles op alles zet om de laatste levende planten van planeet Aarde te behouden. John Allens droom was met Biosphere-achtige koepels andere planeten voor menselijke bewoning geschikt te maken.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Matt Wolf

Productiejaar

2020

Productieland(en)

US

Originele titel

Spaceship Earth

Lengte

113 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

“Matt Wolfs documentaire laat het prototype zien van een zelfvoorzienende en duurzame samenleving, waarbij iedere moestuin, zonnepaneel, of groen dak in het niet valt.” –Anna Abrahams, programmeur

still Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020)
still Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op