Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971)

Silent Running

Douglas Trumbull / US, 1971 / 89 min.

Is er nog hoop voor de mensheid? Wel als botanist Freeman Lowell erin slaagt de laatste geredde bomen en gewassen in leven te houden in kassen in de ruimte. Douglas Trumbulls ecosciencefiction uit 1972 werd een cultfilm met serieuze, urgente boodschap.

poster Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971)

In een gekaapt ruimteschip, met aan boord de laatste bomen en tuinen van planeet Aarde, vliegt botanist Freeman Lowell naar de Ringen van Saturnus. Zal hij slagen in zijn poging aards botanische leven te redden?

Lowell verzorgt met hart en ziel het laatste groen in biosphere-kassen in de ruimte, daarbij geholpen door zijn ‘vriendjes’: drie robots die vernoemd zijn naar de neefjes van Donald Duck: Huey, Dewey and Louie. Wanneer Lowells meerderen hem opdracht geven de kassen te vernietigen, weigert hij.

Rapport van Rome

Douglas Trumbull (1942 - 2022) werd bekend om zijn technologisch vernieuwende special effects voor 2001: A Space Odyssey, Close Encounters of the Third Kind en Blade Runner. Anders dan in de sciencefictionfilms van Stanley Kubrick, Steven Spielberg en Ridley Scott ligt in Silent Running de nadruk niet op de technologie, maar op de emotie.

Silent Running kwam uit in hetzelfde jaar dat het Rapport van Rome verscheen, waarin door wetenschappers gewaarschuwd werd voor de verwoestende milieuvervuiling en de uitputting van de Aarde. Eerder al had de door hippies in het leven geroepen milieubeweging in de VS opgeroepen om een einde te maken aan de vervuiling en het idee van ongebreidelde economische groei. Trumbulls film is een aansporing om beter te zorgen voor het leven op onze planeet en daarmee voor onszelf.

Op de soundtrack: songs van Joan Baez.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Douglas Trumbull

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Silent Running

Lengte

89 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

"Silent Running verbeeldt de onzelfzuchtige, waarachtige sciencefictionliefde tussen een mens, de tuinen die hij verzorgt en de robots die hem bijstaan." -Anna Abrahams, programmeur

still Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971)
still Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op