Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Taxi Driver (1976) (soundwave)

Taxi Driver

Martin Scorsese / US, 1976 / 113 min.

Voor zijn laatste film sloeg Bernard Hermann, Alfred Hitchcocks beroemde huiscomponist, nieuwe wegen in. Desolate, langgerekte saxofoonsolo’s begeleiden Vietnamveteraan Travis Bickle (Robert De Niro) op zijn gang door de gruizige straten van nachtelijk New York.

poster Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)
Zeg Taxi Driver en je zegt Martin Scorsese en Robert De Niro. Na uitbreng van wat een van de meest iconische films van de Amerikaanse jaren zeventig zou worden, nam de carrière van de twee een steile vlucht.

Scenarist Paul Schrader (Raging Bull; American Gigolo) laat Vietnamveteraan Travis Bickle in zijn taxi door nachtelijk New York rijden. Bickle (De Niro) zweert dat hij de stad zal zuiveren van dealers, pooiers en andersoortig gespuis. De scène waarin Bickle (met Mohawk-hanenkam) tegen zijn spiegelbeeld staat te praten ('You talkin' to me?') is intussen talloze malen geciteerd en nagespeeld.

Nieuwe wegen

Minder bekend is dat componist Bernard Hermann, beroemd door zijn suggestieve scores voor de Hitchcockfilms, voor Scorseses vijfde lange speelfilm nieuwe wegen wilde bewandelen. De invloed van jazz deed zich gelden; Hermann componeerde langgerekte, melancholische saxofoonsolo’s om Bickles grimmige odyssee door het vervallen New York van de jaren zeventig van muzikaal reliëf te voorzien.

Taxi Driver was Taxi Driver niet geweest zonder de muziek van Hermann, stelt All That Jazz-programmeur Thijs Havens. “De rol van jazz in de film is spaarzaam maar cruciaal; de eenzame, romantische saxofoonsolo's bieden precies het juiste tegenwicht voor de verder vrij donkere, soms haast operateske muziek die Hermann voor Taxi Driver schreef.“

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Martin Scorsese

Productiejaar

1976

Productieland(en)

US

Originele titel

Taxi Driver

Lengte

113 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)
still Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op