Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Whiplash (2014) (soundwave)

Whiplash

Damien Chazelle / US, 2014 / 107 min.

‘Een sportfilm in een jazzjasje’, noemde een filmcriticus Damien Chazelles Oscarwinnende debuutfilm. Toch is Whiplash is vooral een parabel over de volharding die nodig is om als jazzdrummer de ‘beat’ te voelen en te vinden, gecoacht door een tirannieke leraar.

poster Whiplash (Damien Chazelle, US 2014)

Kun je jazzmuzikant worden aan het conservatorium? Volgens de meedogenloze docent Fletcher (J.K. Simmons), begeleider van de jonge, uiterst ambitieuze drummer Andrew (Miles Teller), is dat zeker mogelijk, vooral als je doet wat hij zegt.

Whiplash tekent de bikkelharde strijd tussen een conservatoriumleerling in New York en zijn tirannieke leraar, met het ritme van de jazz als inzet. De leraar drijft zijn leerling slash oogappel tot het uiterste om alles uit zijn talent te halen, tot ver over de grens van het toelaatbare, met een emotioneel verpletterende ontknoping tot gevolg.

Moderne parabel

Vanwege het volgens sommige critici onrealistische, weinig sympathieke beeld van een super-competitieve jazzwereld is Whiplash wel afgeschilderd als een film zonder gevoel voor de ziel van de jazz. Ten onrechte, meent All That Jazz-programmeur Thijs Havens. "Ik zie de film vooral als strak geregisseerde, moderne parabel over ambitie, opofferingsgezindheid en de mentor-leerling verhouding, allemaal zaken die overal (ook in de wereld van jazz) een rol spelen.”

Met zijn debuutfilm viel Chazelle (La La Land, First Man) gelijk in de prijzen; Whiplash won maar liefst drie Oscars, voor Beste bijrol (J.K. Simmons), Beste montage en Beste geluidsmixage.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Damien Chazelle

Productiejaar

2014

Productieland(en)

US

Originele titel

Whiplash

Lengte

107 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still Whiplash (Damien Chazelle, US 2014)
still Whiplash (Damien Chazelle, US 2014)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op