Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Great McGinty (Preston Sturges, US 1940)

The Great McGinty

Preston Sturges / US, 1940 / 82 min.

Dan McGinty, een zwerver in Chicago, wordt geronseld om mee te helpen met verkiezingsfraude en eindigt als gouverneur. Preston Sturges’ regiedebuut is een messcherpe komedie over corruptie als bouwsteen van het Amerikaanse politieke bedrijf. Oscar voor Beste scenario

poster The Great McGinty (Preston Sturges, US 1940)

Preston Sturges had in de jaren dertig naam gemaakt als schrijver van gepolijste en populaire vertellingen die Hollywoods verhalenfabriek op maat bedienden. Na jaren trouwe dienst besloot Sturges – de eerste goedbetaalde scenarist in de Amerikaanse filmindustrie – dat hij zelf in de regiestoel plaats moest nemen. Hij verkocht het scenario voor The Great McGinty voor luttele tien dollar aan Paramount, dat hem in ruil de regie toestond.

Sturges’ filmdebuut was een succes; zijn politieke satire werd door het publiek omarmd en leverde Sturges meteen een Academy Award op, de Oscar voor Beste scenario.

Bevrijd gevoel

Dan McGinty, barman in een Zuid-Amerikaans land, vertelt in flashback hoe hij, als schooier in Chicago, ’t tot gouverneur schopte van de staat Illinois. Een typisch upbeat van-krantenjongen-tot-miljonair-verhaal, lijkt ‘t - ware het niet dat McGinty via zware verkiezingsfraude aan de macht is gekomen. Ontmaskering volgt (het bioscooppubliek moest met een bevrijd gevoel huiswaarts), maar Sturges’ inktzwarte, in comedy verpakte pointe was duidelijk: wie het wil maken in de VS dient alle integriteit te laten varen.

Voor zijn regiedebuut bracht Sturges al de acteurs bij elkaar die zijn legendarische 'troupe' zouden vormen. Te zien zijn onder andere Jimmy Conlin, Vic Potel, Dewey Robinson en Esther Howard.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1940

Productieland(en)

US

Originele titel

The Great McGinty

Lengte

82 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still The Great McGinty (Preston Sturges, US 1940)
still The Great McGinty (Preston Sturges, US 1940)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op